Peste 20 de femei și bărbați din județul Bacău au fost anul acesta victime ale traficului de persoane. 75 la sută dintre ei provin din mediul rural, iar 25 la sută sînt din mediul urban. Femeile sînt exploatate sexual, iar bărbații sînt trimiși la cerșetorie sau la furturi comise la comandă. Cele mai multe persoane traficate sînt din împrejurimile municipiului Onești.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) marchează astăzi „Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”. Centrul Regional Bacău al ANITP a organizat în județ mai multe activități care au scopul de a informa populația cu privire la fenomenul traficului de persoane. Coordonatorul Centrului Regional Bacău, comisarul Ion Munteanu, spune că, de la începutul anului și pînă în prezent, au fost identificate 25 de victime ale traficului de persoane. Dintre acestea, 23 sînt femei, iar doi sînt bărbați. „De subliniat este faptul că acest gen de infracțiune s-a mutat în ultimul an din mediul urban în mediul rural. Așa se face că, din cele 25 de victime, 75 la sută sînt de la țară și doar 25 la sută provin din oraș. Din prisma educației și a nivelului de cultură, majoritatea victimelor au maximum zece clase sau au abandonat cursurile”, a declarat comisarul Ion Munteanu. El spune că persoanele în cauză sînt racolate de regulă prin intermediul cunoștințelor sau a prietenilor acestora, care le încîntă cu siguranța unui loc de muncă bine plătit. Odată ajunse în străinătate, fetele erau exploatate sexual, iar bărbații erau trimiși la cerșit sau la furat. Fiecare dintre cei vizați trebuia să producă pe zi profituri cuprinse între 500 și 1.000 de euro. „Persoanele cu studii sau anumite calificări erau dirijate în posturi de babysitter sau îngrijirire la domiciliu”, a adăugat Munteanu.
Căsătoriți în România, sclavi în străinătate
Pentru a nu întîmpina probleme cu minorele la graniță, traficanții apelează uneori la căsătorie. De regulă, aceștia se duc în familiile cu situații precare sau cu mulți copii și le propun părinților să-și mărite fetele „pentru un trai mai bun în străinătate”. În unele cazuri, se întîmplă ca fetele să aibă 16, 17 sau 18 ani, însă părinții își dau acordul pentru ca acestea să părăsească țara. În alte cazuri, o căsătorie se pune la cale în două – trei luni, după care traficanții trec fără probleme frontiera și, odată ajunși în străinătate, dau divorț după alte cîteva luni. „Părinții fetelor consideră că certificatul de căsătorie presupune drepturi și obligații de ambele părți. Cînd înaintează divorț, «soții» invocă motivul că fetele s-au ținut de prostii în străinătate în loc să fie femei de casă”, a precizat Munteanu.
Bianca Cristina este una dintre fetele care au trăit o astfel de experiență și spune că nu s-a gîndit nicio clipă că bărbatul de care s-a îndrăgostit o va obliga să se prostitueze. „Am plecat în Italia cu speranța că viața mea se va schimba în bine. Lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură și m-am trezit că am fost vîndută unor bărbați și obligată să practic prostituția. Trebuia să produc pe săptămînă între 4.000 și 6.000 de euro. În caz contrar eram bătută rău și înfometată. Soțul mi-a luat actele și eram urmărită peste tot. Într-un final, am reușit să vorbesc cu un carabinier și să-i cer ajutorul”, spune victima.
Fenomen social transnațional
Ofițerii din cadrul ANITP spun că traficul de ființe umane a dobîndit în ultimii ani dimensiunile și particularitățile unui fenomen social transnațional, responsabil pentru multe drame umane, pentru suferințe devastatoare provocate victimelor, fie ele exploatate prin muncă, sexual sau sub o altă formă. Avînd forme de manifestare ce țin de crima organizată, traficul de persoane poate crea vulnerabilități ce țin de stabilitatea sistemelor statale, prin bulversarea raportului de forțe dintre structurile de control a legalității și ordinii publice. Fenomenul se află într-o continuă expansiune și, chiar dacă înregistrează uneori cifre descrescătoare, acestea nu reflectă o tendință, ci doar un succes de moment al programelor de combatere inițiate de autorități. După care traficanții găsesc noi modalități de acțiune, pentru că piața-țintă rămîne.
Flashmob în piațetă
Aproximativ 100 de studenți și 100 de elevi din municipiul Bacău vor fi prezenți astăzi, 18 octombrie 2012, în fața Casei de Cultură „Vasile Alecsandri” pentru a participa la o acțiune tip flashmob. Participanții vor purta în mîini pancarte pe care vor fi înscrise mesaje împotriva traficului de persoane. Timp de patru minute, între orele 13.00 și 13.04, elevii și studenții vor sta nemișcați. După acțiunea din piațetă, organizatorii vor pune în scenă o piesă de teatru cu mesaj antitrafic, spectacol susținut în incinta Casei de Cultură.
Pentru a veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau a potențialelor victime, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a pus la dispoziție o linie telefonică gratuită – Help line 0800800678 – la care cei interesați pot anunța un posibil caz de trafic de persoane sau pot primi informații generale cu privire la condițiile necesare în vederea ocupării unui loc de muncă în străinătate.
Ramona IONESCU
Lasă un răspuns