• doi bărbați au murit la pescuit • locuitorii din Răcătău încearcă de două zile să găsească un cadavru care nu a ieșit la suprafață
Doi băcăuani și-au pierdut viața duminică după amiaza, în timpul unei furtuni care s-a iscat din senin pe Lacul Răcăciuni. Cristinel Oproșinschi, de 38 de ani, și prietenul său, Armand Căluianu, de 49 de ani, au plecat dis-de-dimineață la pescuit cu o mașină, pe care au lăsat-o pe malul barajului. Cei doi s-au urcat apoi într-o barcă cu motor pe care o aduseseră de acasă și cu care au plecat în larg. Vremea era bună și nimic nu prevestea vijelia ce va urma. Puțin după ora 14.00, însă, cerul și-a deschis parcă porțile. A început un vînt puternic și o ploaie în rafale, care i-a surprins pe pescari în mijlocul lacului. „I-am văzut cum se chinuiau să ajungă pe mal, însă, din cauza valurilor mari nu au mai putut înainta. La un moment dat, barca s-a răsturnat și cei doi au căzut în apă”, povestește Constantin Oprea, unul dintre martorii oculari. Imediat, bărbatul a dat alarma. Costel Tăbîrcă și cu un alt localnic au luat o barcă și au pornit să-i salveze. „Cînd ne-am apropiat, am văzut unul dintre cadavre plutind pe apă, cu fața în jos, în timp ce celălalt pescar înota spre noi. La mai puțin de 30 de metri s-a dus la fund și nu a mai ieșit la suprafață. Atunci, am legat mortul cu o funie de cureaua de la pantaloni și l-am tras la mal”, povestește Tăbîrcă.
Imediat, la locul faptei a sosit o echipă formată din polițiștii din Horgești și un procuror, care au demarat ancheta pentru a stabili împrejurările în care s-a produs tragedia. La necropsie, medicul legist a constatat că decesul lui Cristinel Oproșinschi s-a datorat unei hemoragii cardiace care s-a produs, cel mai probabil, la contactul cu apa rece. Ieri dimineață, pescarii din zonă și-au lansat năvoadele în locul dezastrului, în speranța că vor da și peste cel de-al doilea cadavru, însă fără nici un rezultat. Ei spun, din experiență, că în asemenea situații, corpul neînsuflețit va ieși la suprafață abia peste cîteva zile, în cazul în care nu este agățat în vegetația de pe fundul lacului. Lacul de la Răcăciuni este recunoscut printre pescari ca locul care-și cere anual tributul în vieți omenești. Asta, datorită adîncimii sale și, nu în ultimul rînd, curenților, care sînt schimbători și foarte puternici în zonă. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns