Udatul florilor este îndeletnicirea cu care era însărcinat, aproape zilnic, de soția sa, Angelica, comisarul șef Vasile Pușcașu, fostul comandant al Poliției municipiului Bacău. Deși plăcută, noua ocupație i-a dat de gândit proaspătului pensionar și inventator, și așa a prins viață o instalație de udare a plantelor prin picurare, invenție ce poate fi de un real folos pentru agricultori. Consumul de apă se reduce simțitor, iar producția crește semnificativ. Principiul de funcționare este simplu: atunci când umiditatea la rădăcina plantelor pe care instalația le udă ajunge la un minimum optim, tot atunci o anumită cantitate de apă din tavă se evaporă și, prin intermediul sistemului de magneți, sistemul de arcuri deschide complet un robinet care pornește o motopompă, și astfel are loc udarea prin tubul de picurători. În timpul udării plantelor, în tavă cade cantitatea de apă care, prin intermediul sistemului de arcuri și magneți, închide robinetul cu pârghie sau întrerupe alimentarea cu energie electrică a motopompei în momentul în care la rădăcina plantelor umiditatea a ajuns la un maximum optim. Apoi, ciclul se reia. Această instalație poate funcționa și numai racordată la sursa de apă, fără a utiliza o altă sursă de energie, și are o utilizare universală, putând fi folosită pentru udarea prin picurare în câmp deschis, sere, solarii, curți cu plante ornamentale și grădini botanice.
Evident, ca orice invenție, are mai multe avantaje: are construcție simplă și fiabilă, poate funcționa și numai racordată la o sursă de apă fără a necesita o altă sursă de energie, menține automat umiditatea la rădăcina plantelor între o limită minimum optimă și maximum optimă, integrând foarte bine toate condițiile meteo-climatice (temperatură, vânt, umiditate) în zona plantelor a căror udare se realizează. “Această invenție, înregistrată la OSIM, este rodul a doi ani de cercetări, în care am căutat, și până la urmă am găsit, cea mai bună modalitate de a pune în practică această idee – spune doctorul în științe tehnice, comisarul șef Vasile Pușcașu. Sper ca în scurt timp să fie preluată și în agricultură, deoarece aduce venituri importante, dar și în grădinile oamenilor”.
În acest an, inventatorul și-a testat soluția și a pus-o la treabă, atât în ceea ce privește cultura florilor, cât și a legumelor, atât în solar, cât și în câmp deschis. Această soluție tehnică care folosește apa în comanda udării plantelor a dat rezultate scontate, iar fiecare plantă este udată eficient în funcție de stadiul de dezvoltare și de condițiile meteo-climaterice din zona respectivă. Totodată, instalația menține umiditatea la rădăcina plantelor într-un domeniu optim. În acest sens, la udarea plantelor se ia în considerare și anvergura rădăcinilor acestora. Astfel, în condițiile în care sunt două soiuri de plante care necesită în același stadiu de dezvoltare și aceleași conditii meteo-climaterice aceeași cantitate de apă, dar una are rădăcini superficiale iar cealaltă mai adânci, atunci instalația va trimite primei cantități mai mici de apă, dar cu o frecvență crescută, iar celei de a doua cantități mai mari, dar cu frecvență mai scăzută.
La 56 de ani, fostul șef al Poliției Bacău are la activ mai multe invenții, unele dintre ele fiind de un real folos în instruirea cursanților la școlile de șoferi, în aeronautică și criminalistică.
hagima anca a zis
Felicitari Vasile
Imi pare bine ca faci parte din categoria pensionarilor carora nu le mai ajunge timpul sa faca lucruri deosebite . Când am citit titlul articolului pe net am fost sigura ca este vorba de tine Salutari tie si Angelicai
Anca Hagima