Guvernul sprijină înființarea micro-fermelor de vaci
• este prima dată cînd se subvenționează instalațiile zootehnice
Guvernul României a decis să sprijine înființarea fermelor de vaci prin susținerea financiară a acestor exploatații zootehnice. Acum cîteva zile a fost emisă o hotărîre în acest sens, care a devenit operațională. Intenția Executivului pare a fi un mini-program de tip SAPARD, însă cauzele țin tot de negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Ideea de bază este că producătorii individuali nu pot fi urmăriți fiecare în parte, în timp ce laptele și carnea de vită obținute în ferme sînt sub supraveghere, ceea ce reduce considerabil riscul apariției și transmiterii bolilor specifice.
Pentru prima dată se subvenționează instalațiile zootehnice
Una din noutățile absolute din actul normativ este subvenționarea unor instalații zootehnice. Pînă acum, s-a sprijinit achiziția de tractoare, de mașini agricole, de instalații de irigat, dar niciodată nu s-au dat bani de la buget pentru cumpărarea de instalații de muls, de exemplu. Prin Hotărîrea nr. 865/2003, Guvernul României statutează acordarea către cei interesați a unui sprijin direct din partea statului pentru achiziționarea unui număr de 20 de junici și construirii unui adăpost nou pentru aceste animale și tineretului care poate apărea, precum și pentru instalațiile zootehnice necesare dotării adăpostului. Toate acestea au ca scop final obținerea și comercializarea laptelui materie primă de proveniență certificată și supravegheată. Totalul sumelor prevăzute se ridică la 200 de miliarde de lei.
Prima acordată crescătorilor de animale este de 50% din valoarea de achiziție a junicilor, în funcție de valoarea productivă preconizată și atestată de certificatul de origine și productivitate a animalului, dar nu mai mult de 30 de milioane de lei/cap. Chiar din această prevedere rezultă că vitele cumpărate trebuie să fie certificate. Animalele trebuie cumpărate după ce se finalizează adăpostul, iar beneficiarul se obligă sub angajament scris că le va menține în exploatație minim cinci ani. Practic, cel interesat trebuie să cumpere el vitele, după care va primi prima pe baza facturii de achiziție.
Adăpostul va fi subvenționat în proporție de 50% din valoarea construcției (inclusiv TVA), dar nu mai mult de 575 de milioane de lei. Instalațiile care intră sub incidența actului normativ sînt cele de muls, de adăpare, precum și tancurile de răcire a laptelui de capacitate mică și medie. Toate acestea pot fi achiziționate fie din țară, fie din import. Subvenția va fi tot de 50% din prețul de achiziție (cu TVA), dar și aici sînt limitări: 5 milioane de lei pentru instalația de adăpare, 30 de milioane de lei pentru cea de muls și 90 de milioane de lei la tancul de răcire.
Se urmărește înființarea a 120 de micro-ferme
Intenția ministrului Agriculturii este ca pe teritoriul țării să se înființeze 120 de micro-ferme de vaci. „Actul normativ a apărut recent, așa că nu a fost timp pentru cei interesați să depună cereri de obținere a acestor fonduri. Dar din semnalele din teren rezultă că vor fi solicitanți”, a declarat directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Ghiță Burlui. Totuși, acești bani nu sînt accesibili oricui. Acest micro-SAPARD românesc înseamnă că solicitantul are jumătate din bani, deci cel puțin 875 de milioane de lei, adică jumătate din prețul adăpostului și al junicilor, la care se adaugă jumătate din costul instalațiilor. Mai există condiții oarecum restrictive în privința celor care solicită banii. Aceștia trebuie să fie persoane fizice sau juridice care dețin sau administrează exploatații zootehnice. Dar noile reglementări în domeniu impun fie studii medii sau superioare de specialitate, fie atestarea crescătorilor de animale. Sesiunile de depunere a dosarelor de cerere sînt 1-15 august 2003, 1-15 septembrie și 1-15 octombrie a.c. Menționăm că actul normativ a apărut cu normele metodologice, deci este aplicabil deja. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns