Lidia P. S. are doar doua saptamini si a venit pe lume in urma unei relatii de concubinaj dintre o femeie cu probleme psihice si un tata consumator de bauturi alcoolice, agresiv si cu antecedente penale. Micuta a ajuns in atentia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau acum citeva zile, dupa ce primarul comunei Itesti a sesizat institutiei faptul ca viata ei este pusa in pericol chiar de parinti. Maria S., de 30 de ani, si concubinul ei, Vasile M., de 42 de ani, nu au nici un venit si locuiesc din vara lui 2007 intr-un bordei sapat in pamint, acoperit cu nailon, la marginea Itestiului, dupa ce au ramas fara casa in urma unui incediu. „Miercuri, 16 iulie, s-a prezentat la noi primarul comunei Itesti, care ne-a sesizat cazul. In aceeasi zi, ne-am deplasat la fata locului si am preluat-o pe micuta in regim de urgenta, in prezent ea aflindu-se in grija unui asistent maternal profesionist”, a declarat Alina Iftode, purtator de cuvint la DGASPC Bacau.
Un caz dintre nenumarate alte cazuri
Despre copilul ce avea sa fie adus pe lume in urma cu doua saptamini, autoritatile locale au aflat cind femeia era insarcinata in luna a cincea. „Nu a spus nimanui ca-i gravida, ne-am dat seama cind a inceput sa i se vada sarcina. Deoarece concubinul o mai lovea, a fost luata si internata o saptamina la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Dupa ce a fost externata am monitorizat-o permanent”, explica Magda Palura, asistentul social din Itesti. Cu toate acestea, femeia a nascut fara cunostinta autoritatilor, care au aflat de la vecini despre eveniment, abia dupa trei-patru zile. „Cred ca le-a fost frica sa anunte. Pe undeva, ei erau bucurosi ca vor avea un copil si se temeau sa nu-l luam”, a spus Palura. „Vrem copilul inapoi”, ne-a spus si tatal, Vasile, dar nu cu prea mare convingere. Reprezentantii DGASPC Bacau sint rezervati in ceea ce priveste reintoarcerea micutei Lidia in familie. „Mama si tatal vor trebui sa arate ca sint buni parinti. Daca ei isi vor construi o locuinta si vor demonstra ca pot creste copilul in conditii normale, fara a-i pune viata in pericol, il vor putea avea in mijlocul lor. Micuta a fost preluata cu consimtamintul lor”, a precizat Alina Iftode, purtatorul de cuvint al DGASPC Bacau. Potrivit reprezentantilor comunei Itesti, incepind de luni, Maria S. va intra intr-un program de asistenta medicala prin care, din trei in trei luni, va fi vaccinata pentru a nu mai ramine insarcinata.
Familia refuza ajutorul autoritatilor
Potrivit asistentului social din cadrul Primariei Itesti, Maria S. si concubinul, Vasile M. au fost luati sub observatie de mai multa vreme insa, cei doi, cu tot sprijinul oferit de autoritati si de localnici, nu au reusit sa iasa din situatia mizera in care se afla. „Femeia este despartita in fapt de sotul ei si traieste de 10 ani cu actualul concubin, Vasile M., cu care are inca un copil, in virsta de noua ani, dat si el in plasament”, a declarat Magda Palura. De altfel, Maria S. a dat nastere de-a lungul timpului la inca cinci copii, toti cu handicap si toti beneficiari ai masurilor de protectie sociala. „In afara de ultimii doi copii, toti ceilalti sint facuti cu barbati diferiti”, a spus asitentul social. Potrivit acestuia si localnicilor din sat, cei doi au trait pina in vara anului trecut intr-o casa in care se putea cit de cit locui, numai ca, in urma unui accident, casa a luat foc. „De un an stau aici, in groapa asta. Li s-au facut forme pentru primirea unui ajutor social, dar nu au adus acte. Nu au nici o sursa de venit si nu vor sa munceasca”, a mai spus asistentul. In luna martie 2008, cei doi au fost sprijiniti de catre primarie cu materiale de constructii pentru a-si ridica o locuinta. „Le-am dat materiale, am vorbit si cu cineva sa le ridice casa. Jumatate din ele le-au vindut pe bautura, iar restul stau acolo si putrezesc. Daca n-ai cu cine, nu ai si basta. Nu vor sa fie ajutati!”, a declarat si primarul comunei Itesti, Vasile Ciubotaru, aprobat de localnici. Cu toate acestea, cei doi au avut curajul sa aduca pe lume copii. Iar cazul lor, nu este singular. Luna trecuta, reprezentantii DGASPC Bacau semnalau situatia unei alte tinere din judet, mama a doi copii, care refuza sa iasa din starea de dependenta. „Aceasta tinara, ca multe altele, este sprijinita sa depaseasca situatia in care se afla. Din pacate, daca ea nu face eforturi si manifesta dezinteres fata de toate alternativele propuse, sintem nevoiti sa ne gindim ca atitudinea ei reprezinta un motiv de separare a copiilor de mama”, declara la acea data, Sorin Birladeanu, directorul general adjunct al DGASPC Bacau. Specialistii spun ca eforturile, in astfel de situatii, trebuie sa fie reciproce, sa existe bunavointa nu doar din partea asistentilor, ci si a asistatilor. Pina cind insa, astfel de persoane isi vor gasi puterea de a intelege ca trebuie sa coopereze, vin pe lume copii nevinovati care risca, la rindul lor, sa ajunga adulti lipsiti de responsabilitate.
Lasă un răspuns