• un sejur într-o tabără băcăuană costă 1,4 milioane de lei, dar există și tabere de 2,4 milioane de lei
Taberele au rămas, de cîțiva ani încoace, singura posibilitate a elevilor de a-și petrece o săptămînă de vacanță în altă parte decît în fața blocului sau în grădina bunicilor. Ieftine comparativ cu alte oferte, taberele băcăuane ajung, totuși, să scoată din buzunarul părinților 1,4 milioane de lei pentru un sejur de o săptămînă, ceea ce reprezintă cotravaloarea cazării și mesei. Dacă punem la socoteală și transportul, banii de buzunar ai copilului și cheltuielile presupuse de pregătirile plecării de acasă, se trece lejer de 1.750.000 de lei cît reprezintă un salariu minim pe economie. Acești bani sînt suficienți numai dacă odrasla a acceptat să nu iasă din județ și să se mulțumească cu taberele de la Dărmănești, Geamăna, Poiana Sărată ori Valea Uzului.
Un sejur de nouă zile în tabără de limba engleză de la Valea Budului costă 2,4 milioane de lei. Chiar și așa, toate locurile au fost completate, dar cererile au venit, în marea lor majoritate, dinspre București, Buzău, Deva, Brașov și Iași și mai puțin dinspre Bacău. Profesorul Nicu Harasemciuc, directorul Agenției Teritoriale a Taberelor și Turismului Școlar (ATTTS) Bacău, spune că la fel de plină e și tabăra de la Dărmănești, în timp ce gradul de ocupare al taberei de la Valea Uzului este de 90%. Cel puțin pînă în jurul datei de 10 august. Între 23 iunie și 3 iulie aici își vor stabili „cartierul general” studenții de la secțiile de biologie și educație fizică și sport a Universității din Bacău aflați în practică, pentru ca, în perioada 28 iulie – 6 august ,să aibă loc Tabăra națională de pictură. O a doua tabăra națională finanțată de Ministerul Educației și Cercetării – SOS Natura – se va consuma între 30 iunie și 7 iulie la Poiana Sărată, tot aici urmînd să fie cazați și o parte dintre participanții la Festivalul național al portului și dansului popular ce se va consuma în perioada 25 – 30 iunie.
Tabăra de la Poiana Sărată a fost solicitată, pînă pe 20 august, de un centru de plasament din București și de două fundații din Iași și Sibiu. Tot cu copii orfani va fi ocupată și tabăra de la Sălătruc, aici stînd, pe toată perioada vacanței de vară, micuții de la Școala Specială din Măicănești – Vrancea. Cel mai slab procent de ocupare îl va avea, potrivit directorului Harasemciuc, tabăra de la Geamăna, în afara Festivalului național de folclor aici urmînd să se desfășoare și Tabăra națională pentru elevii rromi. În rest, doar două din cele nouă serii de odihnă sînt ocupate.
Tabăra de la Năvodari pierde teren
Visul oricărui copil pe timp de vară rămîne, în mod cert, marea. Din acest punct de vedere, băcăuanii au avut de ales între Năvodari, Eforie Sud, 2 mai – Mangalia, Tuzla, Schitu – Costinești și pensiunea particulară Junona – Costinești. Un sejur de 6-7 zile pe Litoral costă între 1,6 și 2,1 milioane de lei, fără transport. Clasicul Năvodari valorează, anul acesta, 1.980.000 de lei, dar se pare că tabăra de aici pierde teren în rîndul băcăuanilor. ATTTS Bacău a reușit să vîndă circa 400 din totalul de 600 de locuri contractate, în condițiile în care la Eforie Sud nu mai e nici un loc. La Năvodari vor pleca însă, duminică, 320 de elevi băcăuani cu situație materială precară, aceștia beneficiind de un sejur gratuit la mare. Cît privește taberele la munte din afara județului, oferta ATTTS Bacău numără peste 50 de destinații, prețurile variind între 910.000 de lei (Poiana Căprioarei – Vaslui) și 1,6 milioane de lei. Cele mai căutate tabere par a fi cele de la Bușteni și Sinaia, unde, pentru începutul lunii iulie, nu mai e nici un loc. Noutatea verii la „tabere” ține însă de apariția, în premieră, o locurilor de odihnă pentru profesori. Aceștia au la dispoziție 5.848 de locuri în tabere din 19 județe, un cadru didactic plătind același preț ca și elevii. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns