Lacul Bacău II, paradisul verde de lîngă noi
Cine trăiește cu nostalgia escapadelor pe canalele Deltei Dunării sau cine regretă că nu a văzut Delta decît la televizor se poate consola în cel mai agreabil chip dacă ajunge să se pierdă, măcar pentru două-trei ore, prin desișul pădurilor de plopi și sălcii sau prin păpurișul insulițelor de pe Lacul Bacău II (Lacul Șerbănești). Mulți dintre noi trăim lîngă un paradis avifaunistic și vegetal, fără să-i bănuim frumusețea. Pentru că doar de pe digurile barajului sau de pe malurile din Șerbănești și Gherăiești nu îl poți vedea. Printr-o inițiativă a Primăriei Bacău, pusă în aplicare de Agenția de Dezvoltare Locală (ADL), această oază de apă și verdeață ar putea deveni un interesant obiectiv turistic, o atracție și pentru băcăuani, dar și pentru cei care trec într-un periplu turistic prin Moldova.
Pe Lacul Bacău II poți ajunge ușor din orice parte a Bacăului, dar, atenție, este arie naturală protejată, iar regulile de protecție sînt drastice. „În prezent – spune Gabriel Grițcu, coordonatorul Asociației Centrul Regional de Ecologie Bacău, organizație neguvernamentală care administrează ariile naturale protejate Lacul Bacău II, Lacul Galbeni și Lacul Răcăciuni -, lacul face obiectul unui program cu finanțare europeană pentru promovarea turistică. În acest scop, aici au fost organizate mai multe activități: Ziua păsărilor (în primăvară), Ziua ariei naturale protejate (în vară), dar și competiții sau întîlniri ale iubitorilor de natură. Acum, am propus să vedem cum se poate încadra acest obiectiv într-un traseu turistic și s-au stabilit 15 trasee regionale și locale în care s-ar putea încadra.” Primul traseu, unul regional, din Bacău pînă în județul Suceava, a fost deja parcurs acum cîteva zile pentru un tur de documentare de jurnaliști, agenți de turism și reprezentanți ai unor ONG-uri.
Raiul păsărilor
Lacul Bacău II este situat integral pe raza Municipiului Bacău. În anul 2005 a fost desemnat arie naturală protejată de importanță națională, arie de protecție avifaunistică, un anumit tip de arie protejată pentru protecția păsărilor, în special a celor de apă. Aici au fost identificate specii diferite de păsări, care apar în diverse perioade ale anului, în funcție de ritmul lor de viață. Sînt păsări care cuibăresc, dar și care vin aici pentru iernare, cum ar fi lebedele de iarnă, care cuibăresc în nordul continentului, dar iarna vin spre sud pe culoarul de migrație est-carpatic, pe care se află și valea Siretului și Valea Bistriței. „Lacul – a mai spus Gabriel Grițcu -, fiind lac de acumulare, are fluctuații de nivel, iar posibilitatea ca apa să înghețe este mai redusă, pentru că apa curge. Păsările își găsesc hrana în această zonă. Se pot observa și cîteva lișițe, sînt cîteva sute de altfel. Mai sînt rațe sălbatice și pescăruși.” În 2007, lacul a fost inclus în rețeaua europeană de arii naturale protejate „Natura 2000”. Aria are o suprafață de circa 200 de hectare (luciul de apă, dar și zonele mlăștinoase de la coada lacului, cu vegetație specifică de luncă). Împreună cu Lacul Lilieci, de pe cursul Bistriței și alte trei lacuri de pe cursul Siretului (Galbeni, Răcăciuni și Berești), Lacul Bacău constituie situl „Natura 2000”, numit Lacurile de acumulare Buhuși-Bacău-Berești, pe o suprafață de 5.575 de hectare. Iar această arie naturală protejată se află în custodia Centrului Regional de Ecologie.
Numai pe Lacul Bacău, au fost identificate 147 de specii de păsări. Patrimoniul natural este îmbogățit de mamifere, de 12 specii de amfibieni și reptile și de 22 de specii de pești. În special în perioada de iernare, aria găzduiește mii de exemplare de rațe și lișițe, sute de cormorani, gîrlițe, corcodei, stîrci, egrete și lebede, ba chiar exemplare de acvilă codalb. Concentrările semnificative de specii amenințate în habitate din țări ale Uniunii Europene, precum lebăda de iarnă, conferă o importanță deosebită zonei, doar în zona Lacului Bacău iernînd anual între 200 și 300 de indivizi.
Promovarea turistică a bacăului continuă
Promovarea Municipiului Bacău ca obiectiv turistic pe traseele naționale, regionale și locale din ofertele turoperatorilor continuă joi și vineri (25 și 26 octombrie). De această dată, ADL și consultantul său de specialitate vor conduce un grup de jurnaliști, agenți de turism și reprezentanți ai ONG-urilor pe un traseu care include obiective turistice chiar din municipiu (Insula de agrement, Lacul Bacău, Parcul Gherăiești, Parcul dendrologic Hemeiuși, Castelul Roșu și Lacul Lilieci). Vineri, grupul se va deplasa în județ, pe traseul Lacul Bacău (sporturi nautice, birdwatching, drumeție, ciclism etc.), Parcul Aventura, din Măgura, Municipiul Onești, Mănăstirea Cașin (ridicată în 1655 de voievodul Gheorghe Ștefan), Cascada Buciaș (cascadă naturală, de 12 metri înălțime) și cabana și păstrăvăria Înțărcătoarea, din Munții Vrancei.
Petru DONE
Lasă un răspuns