Un lot de bauturi spirtoase si alcoolizate, in cantitate totala de 37,5 tone, a fost preluat de Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale de la societatea Vinalcool Bacau, pentru a fi valorificate conform procedurilor legale prin Directia Generala a Finantelor Publice.
„Este vorba – ne-a declarat directorul Vamii Bacau, Valentin Grosu – de o marfa care s-a aflat intr-n anumit regim fiscal la Vinalcool. Odata cu incheierea procedurii de insolventa, prin care a trecut aceasta societate, dupa privatizare, am aplicat prevederile legale, in sensul de a ridica marfa, de a o prelua, in vederea valorificarii prin institutiile abilitate”.
Vinalcool a fost, initial, autorizata ca antrepozit fiscal. Marfa preluata acum a fost produsa in anii 2001 – 2003, sub patronajul fostilor ei proprietari, din Turcia, care au produs in Bacau inclusiv renumitul Raki – o tuica dupa o reteta din tara lor de origine. Au mai fost produse ginuri si bauturi alcoolizate cu arome de fructe.
Odata cu aparitia Codului fiscal, societatea din Bacau avea obligatia de a valorifica marfa pe care o avea in stoc, desi Codul fiscal nu spune ce puteau face concret cu ea daca nu o valorifica.
„Pentru ca intre timp Vinalcool a iesit din insolventa – a precizat Valentin Grosu -am inventariat aceasta marfa si am preluat-o pentru a elimina riscurile care ar putea aparea ulterior. Am facut stocurile, am aplicat procedura si dam drumul la valorificare. O comisie va stabili preturile, conform procedurilor legale”.
Valoarea marfii este situata la circa 500.000 de lei.
alina a zis
I-au luat malaiu’ lu’ ciubotariu?