Un vinificator dobrogean a venit în Bacău să ne „educe” pentru a le aprecia.
Petru DONE
Câțiva dintre băcăuanii amatori de vinuri deosebite au avut privilegiul să o cunoaască, la o degustare organizată de restaurnatul Cribs, pe Irinel Macici – Promotion Manager al Cramei Atelier Murtfatlar. Este vinificator de profesie, meserie mai rară pentru o femeie, dar provine dintr-o familie de vinificatori din Valea Călugărească (Prahova). Și fratele ei, Răzvan Micici, este unul dintre cei mai cunoscuți vinificatori din țară și din lume, care lucrează în România și în Africa de Sud. În țara de la capătul lumii a stat și Irinel, zece ani, trimisă de un producător de barrique-uri Vallach (butoaie de capacitate mică), fabricate din stejar românesc, la Roșiorii de Vede, și apreciate în Africa de Sud mai ales pentru Shiraz, un vin roșu. Acum s-a întors definitiv acasă, într-o Românie despre care spune că este foarte schimbată, mai ales în domeniul în care lucrează. „Românii sunt deschiși, receptivi, dornici să încerce vinuri bune” – spune Irinel. Bune sunt și vinurile seci de Murfatlar.
– De ce M1 Crama Atelier, domnișoară Macici?
– Suntem divizia Premium a Cramei Murfatlar, în Dobrogea. „M1” vine tocmai de acolo, de la Murfatlar și de la divizia Premium, adică de la numărul unu. În „Crama Atelier”, în contexul cramei mari Murfatlar, vinificăm producția de struguri de pe 30 de hectare, din totalul de 3.300 deținute de producător. Astfel, noi suntem ca un mic atelier, o cramă independentă, cu flux tehnologic separat. I-am făcut loc în interiorul cramei mari, un Atelier cu cisterne de capacitate mică, de 2.000 de litri, totul separat.
– Înțeleg că acolo se cercetează, se inovează, se caută soluții.
– Da, se caută soluții, se folosesc drojdii pentru fiecare soi în parte, selecționate. Foarte importantă este selecția fiecărei parcele pe cele 30 de hectare de vie, în funcție de expunerea la soare, de topografie. Se caută solurile cele mai potrivite, tipice. Acolo este un sol calcaros, bogat în carbonat de calciu, element care face zona interesantă, terroir-ul specific zonei (cu toate condițiile pedoclimatice – sol, climă, topografie). În Dobrogea avem un terroir (adică mediul în care crește un soi de viță de vie) de excepție. Este o zonă foarte aproape de mare, la mică altitudine, iar marea are o influență de regulator termic asupra viei, ceea ce duce la o anume calitate a vinurilor. Altitudinea unei podgorii față de nivelul mării are o mare importanță pentru creșterea viței și pentru calitatea strugurilor obținuți. Solul calcaros dă vinuri corpolente, vinuri cu structură mare, cu o culoare foarte puternică, vinuri care se pretează unei învechiri de durată.
Virtuțile vinurilor seci
– Noi ne-am obișnuit cu vinul Murfatlar, îl cunoaștem dintotdeauna. Acum vedem, din aceeași zonă, vinuri cu altfel de denumiri. Sunt altceva?
– Vinurile de Murfatlar sunt cunoscute în primul rând ca vinuri dulci, demidulci, chardonnay-uri, Pinot Noir demidulce. Noi, producătorii și cei care vând vinuri, încercăm acum să educăm consumatorii pentru vinurile seci din această zonă. În Crama Atelier avem doar vinuri seci. Vinul sec se pretează unei asocieri culinare interesante, pe care o ajută. Avem, astfel, denumiri noi, colecții foarte interesante, fiecare cu povestea ei. Una dintre ele se numește Arezan, în care sunt doar soiuri românești. La ora actuală, avem o Crâmpoșie, un cupaj între Fetească albă și Fetească regală, dar și o Fetească neagră roze. Românii trebuie să învețe soiurile românești, pentru că sunt foarte valoroase.
Maestrul vinificator, un flying winemaker
– Unii spun că nu este suficient numai un terroir bun, pentru un vin de calitate.
– Evident, foarte importantă este și echipa de vinificatori, maeștrii care știu să lucreze. Vinificatorul nostru este Răzvan Macici. El trăiește de 17 ani în Africa de Sud, în Lumea Nouă, care are vinuri minunate. A studiat horticultura la Iași, iar acum combină foarte bine Lumea Nouă și Lumea Veche, europeană, prin vinuri. El este foarte cunoscut acolo pentru Sauvignon-ul blanc. Acest vin este făcut de el, și la noi, în alt stil însă. Răzvan este un flying winemaker (vinificator zburător). Face, astfel, două campanii de vinificație pe an, una care începe în ianuarie, în Africa de Sud, alta în septembrie, în România.
Lasă un răspuns