Un nou început la cel mai înalt nivel.
Știința Bacău participă pentru a doua oară în istoria sa în grupele Ligii Campionilor și o face cu mai mari șanse de afirmare decât în debutul ediției 98-99. Atunci, în calitate de echipă total lipsită de experiență la acest nivel maxim, Știința le întâlnea în grupă pe RC Cannes (care avea să câștige acea ediție), Fujitsu Viena, Granada și OK Dubrovnik (deținătoarea trofeului în acel moment), terminând cu 0 puncte. A fost ediția din care s-a jucat cu regulamentul voleiului actual (introducerea liberoului și jucarea seturilor până la 25, fără schimb de serviciu pentru punct), deși în turul campionatului Știința jucase după regulamentul vechi. Atunci a fost „setată” în regim de urgență Nicoleta Manu pentru postul de libero. Față de echipele din Vest, familiarizate cu noile reguli, Știința s-a adaptat când era prea târziu.
De data aceasta, formația băcăuană stă mai bine în privința lotului de jucătoare și al experienței în competițiile continentale. Știința se va prezenta în Polonia cu un lot având o medie de înălțime superioară celei a echipei gazdă. Cea mai înaltă jucătoare a meciului va fi Petrovic (Știința) – 1,92 m, urmată de Herlea și Sobo (tot de la Știința – 1,90 m); de la Tauron, cea mai înaltă jucătoare este americanca Rachael Adams – 189 m (cât Roxana Bacșiș, de la Știința).
Desigur, înălțimea nu este totul. Dabrowa Gornicza este reprezentanta unui volei de mare calitate, atât la nivelul echipei naționale cât și al formațiilor de club. În plus, Tauron a mai jucat în CL în urmă cu trei ani. Din lotul echipei fac parte patru straniere: amintita Adams (centru), brazilianca De Souza Gonzaga (universal), italianca Natalia Brussa (secund), croata Katic (ridicător). Antrenor al formației este, de anul trecut, Waldemar Kawka (47 ani).
De partea noastră, Știința are în lot opt straniere (doar șase pot juca în Polonia, Sosa și Gaido fiind încă la naționala Argentinei), iar pe Staelens și Petrovic le putem include în categoria jucătoarelor de clasă europeană.
În trecut, Știința a avut de-a face cu două echipe poloneze: SKRA Varșovia, de care a fost eliminată în ed. 2002 a Cupei CEV (după 3:0 și 0:3, la punctaveraj); Bydgoszcz, pe care a învins-o în deplasare cu 3:2 și a pierdut cu 3:1 acasă, în grupele CEV 2006.
Anticipăm că va fi un meci echilibrat, în ciuda faptului că Știința n-a avut un start de campionat prea grozav. Arbitri vor fi Sandro La Micela (ITA) și Aziz Yener (TUR).
În celălalt meci al Grupei F se vor întâlni Volero Zurich (ELV) și Dinamo Kazan (RUS).
Pe 29 octombrie, marți, ora 17.00, Știința va disputa primul meci acasă, contra lui Volero Zurich.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns