Știința a dat impresia că va putea răsturna handicapul de 0:3 din tur, împunându-se fără probleme în primul set. S-a întâmplat chiar și fără una dintre jucătoarele de bază, Denisa Rogojinaru, care se accidentase la un antrenament, fiind înlocuită de Crina Bălțatu. Aceasta a fost surpriza plăcută a formației băcăuane în primele două seturi, atacând cu mult curaj reduta franceză. Din păcate, după două servicii greșite în setul al treilea, evoluția Crinei a fost din ce în ce mai palidă. De fapt, toate celelalte din echipa Științei – Miclea, Herlea, Kamenova, Sobo, Iosef, Gaido -, a avut o evoluție mediocră, determinată desigur și de prestația foarte bună a lui SES Calais. Au fost trei jucătoare ale formației oaspete care au făcut diferența. În primul rând, Nizetich – una dintre cele mai bune voleibaliste care au jucat în Sala Sporturilor -, cu servicii devastatoare, din săritură, dar și multe atacuri precise și în forță; în al doilea rând, ridicătoarea Fabrino Ramos, de asemenea redutabilă la serviciu și exactă în combinații; în al treilea rând, Perez, o trăgătoare neiertătoare.
Cu toată superioritatea valorică a lui Calais, Știința a ținut aproape și ar fi putut răsturna situația în seturile al treilea (când a întors de la 21:24 la 25:24) și al patrulea (când s-a apropiat la 23:24, de la 20:23). A lipsit puțin, seturile au fost pierdute la limită, dar trebuie să recunoaștem că norocul a ținut cu cei mai buni. Publicul a fost conștient de raportul de forțe din teren și a aplaudat la final formația lui Florin Grapă, care a „murit” frumos, în luptă grea. Spectatorii au fost însă nemulțumiți de arbitrajul visător al belgiencei Marie Boulanger, care a trecut cu vederea vreo patru atacuri în fileu ale oasptelor – considerate blocaje ale băcăuancelor -, urmate de așa-zise recuperări și de combinații câștigătoare.
În clasamentul celor mai productive jucătoare, Nizetich și Kamenova au fost la egalitate, cu câte 24 de puncte, urmate de Perez, cu 18. Nizetich a reușit și 6 ași, cu 4 mai mulți decât următoarele clasate în acest timp de reușită, Bălțatu, Dit Duflo și Fabrino Ramos. Cele mai multe blocaje câștigătoare, 6, i-au aparținut Alexandrei Sobo.
S-a jucat pe o suprafață de joc specială, în acord cu cerințele CEV, adusă tocmai de la Tg. Mureș.
Declarații după meci
– Florin Grapă, antrenor Știința: „Desigur, suntem supărați pentru rezultat, ne pare rău, dar asta a fost. Am luptat bine, cred eu, dar n-am putut mai mult. Primul set a fost unul de acomodare pentru formația franceză, după care a jucat mult mai bine”.
– Badis Oukarache, antrenor SES Calais: „Mulțumesc în primul rând gazdelor din Bacău pentru ospitalitate. A fost un meci greu pentru noi și ne așteptam să fie așa, deoarece Știința Bacău este o echipă foarte bună, cu talie ridicată și o prezență frumoasă. Le-am și spus jucătoarelor mele că așa cum am eliminat-o noi pe adversara din Ucraina, după ce pierdusem cu 3:0, așa am putea fi și noi eliminați, dacă nu tratăm meciul corespunzător. Diferența, cred eu, a fost făcută de calitatea preluării”.
SFERTURILE DE FINALĂ ALE CUPEI CEV, MANȘA I (de la aceste scoruri se pleacă în manșa a doua)
– Omichka Omsk Region (Rusia) – Baki-Azeryol Baku (Azerbaidjan) 3:1 (17, -20, 20, 12); returul se dipsută pe 13 decembrie;
– Aluprof Bielsko-Biala (Polonia) – Beziers BV (Franța) 3:1 (20, -27, 16, 20) și 3:0 (-15, -19, -20);
– Asko BuroLeben Linz Steg (Austria) – Fenerbahce SK Istanbul (Turcia) 0:3 (-16, -26, -14) și 0:3 (-17, -18, -7);
– SES Calais (Franța) – Știința Bacău (România) 3:0 (21, 13, 19) și 3:1 (-16, 22, 26, 23).
Peter KELMANN
Lasă un răspuns