Tineri de la Colegiile „Letea”, „Anghel Saligny”, „Mihai Eminescu” și „George Apostu”, care sunt și voluntari în cadrul Asociației „Oblio” din Bacău, au petrecut tradițional în ziua de Dragobete. Adolescenții au organizat o petrecere în stil pur românesc, scopul urmărit fiind promovarea artei, a culturii și sportului tradițional românesc. De altfel, acțiunea a făcut parte din proiectul „Obiceiuri românești ieri și azi – tradiție și modernitate”, finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune.
Voluntarii implicați în proiect au muncit din plin la pregătirea sărbătorii de Dragobete, prin ornarea sălii de festivități și, mai ales, pregătind bucate tradiționale românești: plăcinte, sărmăluțe și tochitură moldovenească. Și asta în timp ce majoretele îmbrăcate în straie populare au repetat de zor până în ziua sărbătorii.
La petrecerea de Dragobete, tinerii au dansat, au cântat și s-au distrat așa cum știu ei mai bine.
Demarat în luna august a anului trecut, proiectul „Obiceiuri românești ieri și azi – tradiție și modernitate” a cuprins mai multe etape. Astfel, în cadrul atelierelor de creație, au fost realizate obiecte tradiționale românești, precum măști, pictură pe ceramică, sticlă și lemn. A urmat un meci de oină, în pauzele căruia majorete îmbrăcate în moderne costume populare au realizat un scurt program artistic, în timp ce liceenii și ceilalți invitați au savurat plăcintele și sărmăluțele cu mămăligă făcute de tinerii de la Colegiul „Letea”.
„Petrecerea de Dragobete a fost ultima activitate a proiectului «Obiceiuri românești ieri și azi – tradiție și modernitate», a precizat Simona Rusu, președintele Asociației „Oblio”.
În următoarele zile, voluntarii vor împărți colegilor din celelalte licee băcăuane broșura realizată în cadrul proiectului și mingi de oină. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns