Bolnavii psihici, condamnați la sinucidere
• rămași fără medicamente gratuite în farmacii, bolnavii care suferă de depresii sau epilepsie pot oricînd să-și pună capăt zilelor sau să devină criminali • fără tratament permanent, bolnavii ajung la spital în stare mult mai gravă decît la debutul bolii
Viața bolnavilor psihic și a celor din preajma lor este în mare pericol. Băcăuanii cu afecțiuni psihice care urmează tratament prescris de medicii specialiști nu mai au nici o șansă să-și ia gratuit medicamentele din farmacii, pînă la începutul lunii viitoare. Aceasta pentru că farmaciile care eliberează rețetele pentru bolnavii psihic și-au terminat plafonul. Pacienților nu le rămîn decît două variante: ori renunță la tratament în luna aprilie, cu riscul ca boala lor să o ia razna, ori își plătesc rețeta cu sume care variază între 300.000 de lei și șase milioane de lei. Cum foarte mulți dintre ei sînt pensionari pe caz de boală și beneficiază de venituri lunare sub un milion de lei, nu își permit să dea din buzunar contravaloarea rețetelor gratuite neonorate. În această situație, tot efortul medicilor de a ameliora prin tratamente ambulatorii boala acestei categorii de pacienți se duce de rîpă. „Cînd întrerup tratamentul medicamentos toți pacienții cu boli psihice cronice se comportă mai rău decît la debutul bolii. În lipsa medicamentelor care trebuie luate șase luni sau un an, în funcție de specificul bolii, bolnavii ajung cazuri de urgență la spital. Nu pe toți îi putem interna, pentru că mai mereu avem în paturi cîte doi pacienți”, spune Camelia Hriban, medic psihiatru la Spitalul Județean.
Cei care, în lipsa medicamentelor, apucă un loc în spital se pot declara fericiți pentru cîteva zile. Farmaciei Spitalului Județean nu-i lipsesc medicamentele pentru bolnavii psihic, dar, odată externați, schizofrenicii, epilepticii, demenții sau maniacii ajung în aceeași situație în care au fost înainte de internare: nu au de unde să-și procure rețetele gratuite și, în numai cîteva zile, internarea lor se dovedește inutilă. „Criza medicamentelor gratuite intervine într-o perioadă în care decompensările maniacale și depresive sînt foarte frecvente. În fiecare an, primăvara crește numărul bolnavilor cu aceste afecțiuni care au nevoie de internare și tratament. Fără medicamente, depresivii și maniacii devin agresivi și pot oricînd să recurgă la sinucideri sau omoruri”, mai spune doctorița Hriban.
Dacă nu ar duce lipsă de medicamente, bolnavii psihic nu ar avea motive să fie un pericol social. Sub tratament, bolile lor se pot ameliora, iar mulți dintre ei își pot chiar păstra locurile de muncă și familia. Fără medicamente, însă, pot deveni agresivi sau își pot pune capăt zilelor. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns