Farmaciile care au eliberat medicamente compensate și gratuite, dar și sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bacău au fost ieri „teatrul” unei aglomerații de nedescris, cauzată atît de neputința statului în domeniul sănătății, cît și de disperarea a sute de oameni, care doreau să fie siguri că vor primi medicamentele de care depinde sănătatea și poate chiar viața multora dintre ei.
Zeci de oameni, așezați în cîte două-trei rînduri la fiecare ghișeu, aglomerație și așteptare de cîteva ore. Tabloul nu este unul surprins la cozile la lapte sau carne înainte de ’90, nici la pașapoarte, după revoluție. Este unul recent, chiar de ieri, de la farmaciile din Bacău, care eliberează medicamente compensate sau gratuite. În jurul orei 11.00, la farmacia Medica nr.1, spațiul devenise insuficient pentru zecile de oameni, în marea lor majoritate pensionari, care stăteau răbdători la cozi. Căldura, aglomerația și oboseala nu i-au împiedicat pe cei care aveau nevoie de medicamente gratuite sau compensate să aștepte ore în șir să ajungă în fața farmacistei, pentru a solicita tratamentul prescris de doctori. „Tare-i greu… Am aproape o oră de cînd am venit și nu știu cît o să mai dureze”, se plîngea o doamnă în vîrstă, aprobată de „colegii de suferință”. Totuși, mulți erau destul de mulțumiți că pot obține medicamentele de care au nevoie, chiar și în asemenea condiții.
Pentru că în oraș sînt și alte farmacii care eliberează medicamente gratuite și compensate, au făcut un raid prin cîteva dintre ele, pentru a vedea dacă aglomerația se regăsește peste tot. Așa am aflat că Farmacia Marbo Impex eliberează medicamente compensate și gratuite, însă numai pentru copii. Farmacia nr. 3 de pe strad Milcov nu are asemenea probleme, eliberînd medicamente fără nici o excepție. La Farmacia Balsam, de pe strada 9 Mai, farmacista ne-a declarat că „Dăm compensate și gratuite, dacă avem medicamentele cerute”. În schimb, de la farmacia Nelifarm de pe strada Nicolae Titulescu ni s-a răspuns că încă nu se eliberează medicamente gratuite și compensate, deoarece farmacia încă nu a primit confirmarea în acest sens de la CJAS. Tot aici am aflat că „se așteaptă lista noilor prețuri și plafonul maxim, iar eliberarea medicamentelor ar putea începe abia după 15 mai”. Mai peste tot pe unde am fost, oamenii, fie ore în șir, fie doar preț de jumătate de ceas, s-au înghesuit să prindă medicamente. Și asta deoarece săptămîna trecută multe farmacii au fost închise, iar acum, după ce și-au reluat programul normal, oamenii au încercat să-și refacă necesarul de medicamente.
Oamenii s-au călcat în picioare la CJAS
O situație destul de tensionată s-a înregistrat și la sediul Casei de Asigurări de Sănătate, unde zeci de oameni au format cozi lungi, așteptînd să obțină pe rețete vizele de la CJAS. „Eu am o rețetă care depășește 2.800.000 de lei. Sînt cardiac și dacă nu obțin medicamentele, nu știu ce o să fac. Aici e un haos total. Au pus o singură persoană să dea vize, e bătaie de joc. Nu au văzut cîți sîntem ? Cine face gălăgie, e trimis la plimbare de bodyguard-ul ăla, sau ce o fi el… Nu se mai poate așa”, a protestat Constantin Iorga, unul dintre cei nevoiți să aștepte ore în șir pentru obținerea vizei.
Ileana Tudoran, medicul-șef al CJAS Bacău, a precizat că aglomerația a avut mai multe cauze. „Este o procedură destul de complicată. Rețetele care depășesc suma de două milioane de lei pe lună trebuie să fie verificate și înregistrate. E vorba de sute de milioane de lei. Există rețete de 50 – 60 de milioane, pentru transplant, de exemplu. Cele 4-5 zile de sărbătoare au făcut ca acum oamenii să vină în număr foarte mare. Noi am lucrat la capacitate maximă, cu cele trei funcționare de la relații cu publicul, a venit și doamna doctor Sălăgean, și eu. În mod normal, nu ar fi trebui să fie atîția”, a afirmat doctorița Tudoran.
Disperarea oamenilor a fost însă provocată și de perspectiva pierderii dreptului de a obține medicamentele, fapt pe care medicul-șef Ileana Tudoran nu l-a infirmat. „Indiferent de modul în care vin oamenii, noi tot de 11 miliarde de lei pe lună putem aproba rețete. Suma poate fi acoperită în două zile, în zece sau eșalonat, pe toată durata lunii. Totuși ne așteptăm să fie probleme și în zilele următoare, pentru că oamenii trăiesc cu spaima că rămîn fără medicamente. Adevărul este undeva la mijloc din acest punct de vedere”, a explicat medicul șef al CJAS.
Cu alte cuvinte, în România anului 2003, doar bolnavii mai rapizi decît alții au acces la medicamente, și asta prin „grija” instituțiilor statului. (Codrin POP)
Lasă un răspuns