Sarbatorile prilejuite de cei 600 de ani de atestare documentara a Episcopiei Romanului s-au incheiat. Insa frumusetea momentelor care au constituit acest festin duhovnicesc si cultural deopotriva vor ramine intiparite multa vreme in inima celor care, intr-un fel sau altul, au participat la realizarea lor. Am avut in mijlocul nostru moastele Sfintului Nifon, patriarhul Constantinopolului, i-am avut pe citiva dintre cei mai reprezentativi membri ai Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Roman, am avut zile de rugaciune si meditatie asupra insemnatatii celor sase veacuri de existenta si, de ce nu, l-am avut intr-o seara superba de octombrie si pe maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, care a cintat si incintat cu „Dansul padurii”, „Dansul din Hudson”, „Ciocirlia” si alte compozitii in compania Filarmonicii „Mihail Jora”.
Sarbatoare pe Valea Trotusului
Totul a inceput la Onesti, vineri, 10 octombrie, la orele 15.30, cind, din cer, la propriu vorbind, au aterizat, pe un teren special amenjat in spatele Catedralei „Pogorirea Sfintului Duh”, moastele Sfintului Nifon, aduse de la Craiova de insusi Mitropolitul Teofan. IPS a a fost intimpinat de PS Arhiereu Ioachim Bacauanul, alaturi de un sobor de preoti. Momentul a constituit o premiera si pentru pilotii elicopterului, profesionisti cu mii de ore de zbor la activ care, la final, au declarat emotionati si impresionati deopotriva ca „n-au mai zburat niciodata cu sfintele moaste”, insa calatoria de la Bucuresti, unde s-a facut escala de la Craiova, pina la Onesti a fost linistita si frumoasa. Toata noaptea pelerini de pe toata Valea Trotusului, si nu doar ei, au venit pentru a se ruga si inchina la moastele Sfintului Nifon, depuse intr-un baldachin special amenajat in fata catedralei din Onesti.
Altar sfintit din stejarul de la Borzesti
Piinea, sarea si ospitalitatea moldoveneasca n-au lipsit nici de la Borzesti unde, in dimineata zilei de 11 octombrie, soborul de 12 ierarhi, „intocmai ca Apostolii”, dupa cum a remarcat PS Ioachim Bacauanul, au luat parte la slujba de resfintire a bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie voievodala stefaniana, un monument al artei romanesti pictata in intregime de Grigorie Popescu. Curtea imprejmuitoare a sfintului lacas s-a dovedit a fi neincapatoare pentru multimea credinciosilor dornici sa asiste la o slujba religioasa deosebita, oficiata de inalte fete bisericesti. Tirnosirea altarului si asezarea sfintelor moaste in masa realizata din lemnul de stejar, crescut la Borzesti, a fost facuta de IPS Mitropolit Irineu, insa n-au lipsti PS Episcop Casian al Dunarii de Jos, PS Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului, PS Lucian, Episcopul Caransebesului, PS Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Sebastian , Episcopul Slatinei, PS Macarie, Episcopul Episcopiei Ortodoxe a Europei de Nord, PS Andrei Fagarasanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Corneliu Barladeanu, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Husilor, si bineinteles, gazda neostoita a tuturor manifestarilor prilejuite de marea sarbatoare a Episcopiei, PS Arhiereu Ioachim Bacauanul. La finalul ceremoniei religioase, PS Ioachim a oferit o serie de distinctii si medalii celor care au sustinut prin activitatea loc bisericile din Episcopia Romanului.
Inima ortodoxiei romanesti a fost, pentru o zi, la Roman
Mii de credinciosi ortodocsi au fost prezenti la celebrarea sfintei Liturghii oficiata la Catedrala Episcopala din Roman duminica, 12 octombrie, cu ocazia serbarii a 600 de ani de atestare documentara a Episcopiei Romanului. Pe o scena scena special amenajata linga stravechea ctitorie musatina, in prezenta moastelor Sfintului Nifon, un sobor de12 ierarhi ai Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe au slujit si s-au rugat pentru cei care de-a lungul timpului au depus prinosul lor de jertfa pe altarul Bisericii. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan a tinut un cuvint de învatatura prin care a explicat semnificatiile duhovnicesti ale Evangheliei zilei, dupa care a subliniat însemnatatea a sase secole de unicitate si continuitate în Episcopia Romanului, enumerind apoi pe marii arhierei care s-au remarcat în mod deosebit în sirul celor 75 de episcopi care s-au perindat pe scaunul vladicesc de la Roman, pina în zilele noastre, adica „în timpul lui Eftimie cel bun si Ioachim cel harnic”, dupa cum a mentionat mitropolitul de la Iasi. A urmat mesajul transmis de PF Patriarh Daniel, prin intermediul IPS Mitropolit Irineu, prin care Parintele Patriarh a sintetizat întreaga istorie a acestei eparhii, evidentiind figurile luminoase ale episcopilor care s-au remarcat la Roman, dintre care patru canonizati de Biserica Ortodoxa Romana. Au mai fost citite, de asemenea, prin reprezentanti mesajele din partea Presedintiei si a primului ministru. La final, Preasfintitul Arhiereu Dr. Ioachim Bacauanul a citit hrisovul care arata pe larg viata pastoral-misionara si canonica a Episcopiei Romanului în cei 600 de ani. „Atotputernicul Dumnezeu ne-a ales pe noi ierarhii, clericii si credinciosii acestei eparhii sa sarbatorim importantul eveniment care nu este doar al nostru, ci al întregii Biserici Ortodoxe Romine, pentru ca viata pastoral-misionara a episcopiei a fost permanent încadrata în sinul evlaviosului nostru popor. De aceea, v-am facut poftire tuturor sa purcedeti în cetatea voievodului Roman I Musat la aleasa praznuire, unde sa ne unim în cuget si în simtire cu toti cei care au faurit istoria acestor plaiuri binecuvintate de Dumnezeu”, a spus PS Ioachim. In semn de recunostinta atit din partea Preasfintiei Sale, cit si a PS Episcop Eftimie al Romanului, PS Arhiereu Ioachim a oferit Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, presedintelui, premierului si tuturor ierarhilor si invitatilor prezenti la marea sarbatoare de la Roman diploma si medalia de aur comemorativa si metopa cu cele mai importante ctitorii din eparhie.
Cine a slujit la sarbatoarea Episcopiei Romanului
Sfinta Liturghie s-a desfasurat sub protectia Înalt Preasfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a slujit alaturi de: IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Adrian, Arhiepiscop emerit al romanilor ortodocsi din Europa Occidentala si Meridionala; Preasfintitul Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului; PS Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului; PS Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor; PS Sebastian, Episcopul Slatinei; PS Macarie, Episcopul rominilor din Europa de Nord; PS Andrei Fagarasanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, si PS Corneliu Birladeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Husilor.
Maestrul Gheorghe Zamfir a incheiat sarbatoarea Episcopiei Romanului
Ajunul sarbatorii Cuvioasei Parascheva, o seara superba de 13 brumarel, l-a adus pe maestrul Gheorghe Zamfir pe scena „Ateneu” a Filarmonicii „Mihail Jora”, alaturi de dirijorul Ovidiu Balan si minunata orchestra bacauana. Rememorind, cu lacrimi in ochi, momente ale exilului parizian, unde a avut binecuvintata ocazie de a-l cunoaste pe actualul arhiereu de la Roman, Ioachim Bacauanul, celebrul naist a cintat intru fericita incheiere a sarbatorilor prilejuite de cei 600 de ani de istorie ai Episcopiei Romanului. Concertul extraordinar, oferit de Centrul Eparhial de la Roman tuturor colaboratorilor sai, a umplut pina la refuz sala de spectacole „Ateneu”. Naiul fermecat al maestrul Zamfir care a incintat melomani din toate colturile lumii a stirnit ropote de aplauze si din partea celor prezenti la Bacau. La final, dupa o imbratisare strinsa cu duhovnicul sau de la Paris, Gheorghe Zamfir a primit medalia jubiliara a Episcopiei Romanului. La fel au primit dirijorul Ovidiu Balan, mereu tinar si entuziast, lucru dovedit inca o data la pupitrul orchestrei din Bacau, si Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii „Mihail Jora”.
matrix a zis
stilul caracteristic al acestui aciuat pe la roman, cu grave probleme de dictie, peltic si rrrarrait, „cur-tator” de „cuvinte arhieresti”. nici nu are curajul sa se semneze (si) cu titulatura de „preot”. oare cum o fi reusind sa fie si preot si purtator de cuvant si asistent social la protopopiatul bc sud si ziarist. domnule, nu stiam ca esti asa de plurivalent. in afara de niste articolase „pupincuriste” nu mai stii sa scrii nimic. acuma ai mai infestat si ziarul de bacau cu influenta arhiereasca. de ce trebuie sa dam bani pe ziar ca sa citim asemenea omagii ceausiste. bravo tie! de lingai ca tine e nevoie acolo unde esti! sefii acestui ziar nu vad manipularea ce li se face?