Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau vorbeste astazi despre lupta impotriva violentei asupra copilului. „Pentru a marca ziua de 5 iunie, incepind cu ora 10, la Centrul Rezidential «Pro Familia», asistentii sociali vor dezbate problemele violentei asupra copilului si exploatarea lui prin munca. Activitatea se va desfasura in colaborare cu Politia de proximitate si Scoala «Constantin Platon»”, spune Alina Iftode, purtator de cuvint la DGASPC. Scopul intilnirii consta in dezvoltarea retelei de servicii pentru reabilitarea si reintegrarea sociala a copiilor – victime ale abuzului, neglijarii si exploatarii. Pentru a mai destinde putin atmosfera, la ora 14,00, Centrul Rezidential „Henri Coanda” va gazdui o expozitie de arta plastica si decorativa. Manifestarea se bucura de sprijinul elevilor de la Colegiul National „Ferdinand I”. Expozanti sint cinci tineri din Centru, cu virste cuprinse intre 19 si 24 ani. Ambientul va fi asigurat cu obiecte decorative realizare in atelierul de terapie ocupationala din cadrul Centrului Rezidential „Henri Coanda”.
Victime ale abuzului
O parte dintre copii institutionalizati in centre de plasament provin din strada. Exista trei tipuri de copii ai strazii, care de multe ori sint victime ale abuzului propriilor parinti: cei care stau 24 din 24 ore in strada, fara a pastra legatura cu familia, copii care pastreaza periodic legatura cu familia, dar ziua stau in strada si noaptea se reintorc in familie si copii care isi petrec viata in strada si doar intamplator merg in familie. „Pe viitor, se va lua astfel masura plasamentului in regim de urgenta a acestor copii”, a adaugat Iftode. Conform Legii 272/2004, „abuz asupra copilului se considera a fi orice actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau de autoritate fata de acesta, prin care este periclitata viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului”. Daca o persoana care, prin natura profesiei sale, lucreaza cu copii si are suspiciuni in legatura cu existenta unei situatii de abuz sau de neglijare a acestuia, e obligata sa sesizeze serviciul public de asistenta sociala sau DGASPC. „In ceea ce priveste copiii si ei trebuie invatati, la rindul lor, sa recunoasca abuzul pentru a se putea apara, sa cunoasca efectele negative ale abuzului si sa invete comportamente alternative, pozitive de exprimare”, a declarat Alina Iftode.
Vio a zis
Sunt impotriva violentei,dar ce facem cu violenta chiar din centrele de plasament unde uneori se ignora din cauza imaginii?
Violenta copiilor mari asupra celor mici,violenta copiilor asupra personalului si violenta personalului asupra copiilor,pentru ca nu se pot lua masuri si atunci tocmai continua ceea ce au vazut la parintii lor si nu se stopeaza prin nici o metoda nici chiar de cei care sunt platiti sa faca asta.Va multumesc!