Candidații la Evaluarea Națională 2014 care au depus contestații în urma afișării rezultatelor au aflat marți, 1 iulie, notele după recorectarea tezelor. Surpriza cea mare a fost la Limba și literatura română unde notele au crescut substanțial.
Astfel, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Bacău, la limba și literatura română, pentru 215 lucrări dintre cele 389 de contestații depuse, notele s-au modificat după cum urmează: pentru 195 de lucrări notele au crescut, iar pentru 20 de lucrări notele s-au micșorat.
La matematică, modificări au fost doar pentru 32 de lucrări din 146 de contestații depuse, pentru 31 de lucrări notele crescând, iar pentru o lucrare, nota micșorându-se.
”Conform prevederilor metodologice, pentru lucrările care au primit inițial o notă finală mai mică decât 9,50, nota definitivă a lucrării este cea acordată de comisia de contestații – a declarat prof. Claudia Merticaru, purtător de cuvânt ISJ Bacău -, dacă între nota inițială și cea obținută la reevaluare este o diferență de cel puțin 0,50 puncte. Dacă diferența dintre cele două note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă a lucrării este nota inițială, acordată în centrul zonal de evaluare. Pentru lucrările care au primit inițial o notă finală cel puțin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de comisia de contestații, în urma reevaluării”.
În urma contestațiilor, medii peste 5 au obţinut 70,35% dintre elevi.
”Înscrierile în învăţământul liceal se vor face în perioada 4 – 9 iulie, când absolvenţii clasei a VIII-a vor completa în fişele de înscriere opţiunile pentru unitatea de învăţământ în care doresc să-şi continue studiile – a spus Merticaru. Aceste informaţii vor fi introduse în baza naţională de date şi vor fi verificate, pentru ca pe data de 15 iulie să aibă loc prima etapă a repartizării computerizate. Între 17 şi 25 iulie, candidaţii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost admişi, conform repartizării computerizate. A doua etapă a admiterii la liceu debutează pe 16 iulie, pentru ca pe 24 iulie să aibă loc efectiv distribuirea computerizată a candidaţilor”.
Admiterea în învăţământul liceal se face pe baza mediei aritmetice dintre media celor 4 ani de gimnaziu, cu o pondere de 25% din total, şi media obţinută la Evaluarea naţională, cu o pondere de 75% din total.
Ce vina are elevul care a obtinut in prima faza 9,40 si la recorectare 9,80? Nota lui reala e 9,80. De ce sa nu o primeasca?Adica unul care a avut initial 9,60….primeste cele 20 sutimi sterpelite, iar celalalt caruia i s-au furat 40 sutimi sa nu i se dea……HALAL gandire!