Peste 10.000 de tineri cu vârste între 15 și 34 de ani au plecat definitiv din România în cursul anului 2018. Bacăul se află pe locul 4 în țară, cu peste 400 de tineri plecați, potrivit unei analize realizată de INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, citată de wall-street.ro.
Analiza scoate în evidență faptul că măsurătorile privind numărul tinerilor care au părăsit Romania nu ia în calcul deplasările sezoniere pentru studii, munca, ci doar emigranții definitivi. Este analizată categoria de vârstă 15 – 34 de ani.
În topul județelor din care provin cei care au ales calea străinătății se află Bucurestiul, urmat de județele Iași, Timiș, Bacău, Galați, Mehedinți, Gorj, Salaj, Covasna și Harghita.
Un raport al Băncii Mondiale, intitulat „Markets and People: Romania Country Economic Memorandul”, citat de INACO, arată că un copil născut în Romania își atinge doar 60% din potențialul sau de productivitate odată ajuns adult acasă.
În acest context, documentul menționează că perspectiva celor din București-Ilfov este mai pozitivă, cu un potențial al capitalului uman de 68%, urmat de județul Cluj – cu 65%. La polul opus, județele care oferă cele mai mici oportunități de educație, sănătate și speranță de viață pentru tineri sunt: Satu Mare (53%), Călărași (52%), Ialomiță (52%) și Giurgiu (51%).
Concluziile Raportului Global al Competitivității scoate în evidență și faptul că, la nivel general, Romania se afla pe locul 132 în lume din 137 de țări analizate din perspectiva capacității de a-și retine resursa umană talentată în țară.
Alex a zis
Ar fi interesanta pozitia domnului Benea si legat de acest subiect, asa cum ne-ati rasfatat pana acum. Totusi a condus acest judet ani buni.
Pensionar din zona Tic-Tac a zis
Eu chiar nu am de ce sa plec din tara. Am pensia de 860 lei si m-am angajat si consilier de vanzare la Dedeman la raionul Casa si Gradina, pe 2000 net, asta in urma articolului din Ziarul de Bacau. Va multumesc pentru informatii.
Anais a zis
Cum majoritatea zdrobitoare a acestor mii de copchilasi bacauani care stau creanga prin Vest nu au decat in ceeeeeel mai bun caz 12 clase, peste o vreme or sa vina acasa cu coada-ntre picioare. Atunci sa vezi democratie.
Flick a zis
De unde ai aceste informații, Anais? Din pacate aud in jurul meu despre multi tineri cu studii superioare care părăsesc țara. Și nu neapărat din considerente financiare, ci pentru că își doresc un mediu mai bun pentru copii (un sistem educațional,sanitar și de mediu adecvat), ori pt că s-au săturat de corupția generalizată și de mizeria din societatea românească. Aceștia nu se vor întoarce prea curând, așa cum crezi
dorina a zis
De ce pleaca? Domina foarte mult birocratia in multe sectoare de activitate.Salarii mici ,locuri de munca in bataie de joc,asa ca foarte multi aleg drumul strainatatii.Cat am lucrat in invatamant pana sa plec in CANADA,m-am imbolnavit de nervi cu directorii pe care i-am avut.Pe langa faptul ca elevii erau niste bestii si directorii de scoli ii incurajau la cei mai rau.
Marcel a zis
Cum sa nu plece tineretul din tara,daca majoritatea angajatorilor ofera salariul minim?Cum poate sa-si faca un viitor aici,daca un apartament costa de la 40000 de euro in sus?Eu personal am muncit in afara si am reusit sa-mi iau un apartament cu banii jos.Sau trebuie sa fim datori la banci toata viata?Pana nu se va schimba politica salariala in Romania,marea majoritate vor pleca afara!Si Romania va ajunge o colonie de indieni,pakistanezi,bengalezi,etc.