Un număr de 11 bănci din România au fost sancţionate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru nereguli precum practici comerciale înşelătoare la modul de calcul al ratelor la credite, în aşa fel încât clienţii plăteau preponderent dobândă.
Astfel, au fost date amenzi în valoare de 550.000 de lei şi s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare.
„În cadrul activităţii sale de supraveghere a pieţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum şi dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor”, a arătat ANPC, marţi, într-un comunicat de presă.
Până în prezent, au fost verificaţi 11 operatori economici financiar-bancari care activează pe teritoriul Românie. ANPC a identificat fapte contravenţionale, respectiv practici comerciale înşelătoare săvârşite de aceştia cu privire la modul de calcul al ratelor.
Mai exact, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, din 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.
„Dacă fie şi unui singur consumator i-a fost dată întreaga viaţă peste cap, ca urmare a dorinţei acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligaţi să îi fim alături. În cazul de faţă, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susţinători ai unui întreg sistem bancar şi mai puţin ai lor înşişi.
Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plăteşti dobânzi şi foarte puţin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod raţional şi în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Cei 11 operatori economici sunt:
- ING Bank
- First Bank
- Credite Europe Bank
- OTP Bank
- Alpha Bank
- BancaTransilvania
- Raiffeisen Bank
- BCR
- Patria Bank
- Unicredit Bank
- BRD Groupe Societe Generale.
Client a zis
In principiu cam toate bancile, din cele 11 enumerate cred ca sunt toate din top 10. Din pacate amenda este ca de obicei mai mica decat dauna produsa clientilor, prefera sa plateasca din cand in cand cate o amenda pentru ca oricum e tot din buzunarele pagubutilor.
Imi pare rau de cei care au luat credite pentru ca chiar aveau nevoie de ele, nu si de ceilalti….
Tomulet Elena a zis
Ce este de făcut?
IONUT a zis
Cam tarziu s-au sesizat „organele” ! Practica asta e de zeci de ani. Unii au terminat de platit creditele tocmai pe aceasta schema de plata a dobanzii inante de plata creditului initial, altii s-au pierdut casele tot in plata cu aceasta schema.. ticaloasa. Dar ce sa i faci .. in Romania totul e posibil !! Toti strainii rad de noi si noi radem unii de altii … de aceea e de kkt tara asta !
soc a zis
oau, sunt socat! cum adica bancile sa traga tepe de zeci de ani oamenilor, care nun au alta varianta decat sa se imprumute?! Ce fel de tara europeana suntem?!
Client a zis
Drept e ca la ING, eu platesc la aceeasi rata de mai bine de 2 ani si abea daca se vede ca a scazut putin suma ramasa de achitat.
Din 250ron/luna, 70ron reprezinta dobanda…
Ilinca a zis
De ce nu verificați și Banca Românească-Exim bank.am plătit 5 ani numai dobânda, apoi a început sa scadă câte puțin din suma pe care am luat-o!
Croitoru a zis
Daca cineva vrea sa-si achite integral imprumutul, banca nu-i returneaza dobanda achitata, il obliga chiar sa plateasca un comision pentru ca isi plateste in avans tot imprumutul
Dip a zis
Ba,ești prost,chestia asta se face de cînd au apărut băncile,după revoluție adică de 30 și ceva de ani…ăștia or Sint cretini ori populația imbecila(eu cred că amândouă)..praf in ochi că de obicei..ce au făcut ăștia 30 ani?!…da,na ,la o populație imbecilă e păcate sa nu i-o tragi..hai și la mai mare
ciuma rosie a zis
E ceva normal sa platesti dobanda mai mare vs principal in prima parte a creditului, deoarece dobanda se raporteaza la soldul total.
Este doar o masura populista si abuziva din partea ANPC, masura ce va fi contestata si castigata in instanta, iar cheltuilelile de judecata vor fi platite din banii ….. (aici va las pe voi sa ganditi)