Fundatia ArcelorMittal si Habitat for Humanity (HFH) au inaugurat, marti, 27 aprilie, primele 12 locuinte pe care le-au construit in Moinesti, in proiectul „Casa Buna” aplicat de Habitat for Humanity. Evenimentul a fost onorat de reprezentantii la virf ai companiei ArcellorMittal, din Galati, ai companiei Petrom-OMV, ai autoritatilor judetene si locale, ai UniCredit Tiriac Bank, ai Rotary Club Bacau, ai clerului si de ziaristi. printre ei s-au numarat Thierry Le Gall, CEO al ArcellorMittal Galati, Claudiu Balan, prefectul judetului Bacau, Viorel Ilie, primarul Municipiului Moinesti, dar si Heather Althner, de la Habitat Europa si Asia Centrala, Willo Brock, director al Resource Development and Communication – Europa si Asia Centrala in cadrul HFH, Felicidad Cristobal, Managing Director al Fundaţiei ArcelorMittal, Adrian Ciorna, de la Habitat for Humanity Romania, Geanina Pavel, de la AMF&CR ArcellorMittal Galati. Gazdele lor au fost Gheorghe Baciu, presedintele HFH Comanesti, si Gabi Pascal, directorul acestei organizatii.
Cele 12 case – practic, 12 apartamente cu tot confortul (camere, bucatarie, centrala termica, apaa curenta, energie electrica si gaze naturale) au fost construite la iesirea din Moinesti spare Zemes, pe un teren pus la dispozitie de Primarie. Cu o structura metalica inovatoare, constructiile cu parter si etaj sint considerate foarte sigure si sint primul rezultat al colaborarii Fundatiei ArcelorMittal cu Habitat for Humanity in România. „Ceea ce a fost un vis inainte, acum a devenit realitate. Sint fericita sa vad ca familiile si copiii lor se muta in aceste case. Fundatia va continua sa lucreze impreuna cu Habitat for Humanity in Romania. Speram ca, in curind, sa colaboram si in alte tari” – a spus Felicidad Cristobal.
Parteneriatul dintre Fundatia ArcelorMittal si Habitat for Humanity utilizeaza un model micro financiar care permite beneficiarilor acestor locuinte sa le achizitioneze prin plata ratelor lunare, fara profit. Fata de casele construite initial in proiect, pe structura de lemn, cele de la Moinesti sint ceva mai scumpe, deoarece s-au asigurat si unele standarde. Modelul Habitat incurajeaza participarea fiecarei familii atit la constructia propriei case, cit si a celorlalte locuinte, alaturi de voluntari din partea angajatilor ArcelorMittal, precum si din partea voluntarilor Habitat for Humanity Global Village. „Circa 85% din constructii sint facute cu voluntari – a spus Gheorghe Baciu. Astfel casele au iesit mult mai ieftine. Familiile beneficare au muncit aproximativ 1.500 de ore linga noi, constructorii. Dar au fost si opt echipe de voluntari internationali, dar si voluntari romani. Casele sint destinate numai familiilor cu venituri reduse, care nu pot accesa credite bancare”.
Implicarea Arcellor Mittal in proiect a revolutionat maniera de contruire a caselor si, evident, tehnologia. „Am vrut sa aratam ca nu sintem doar producatori de otel, ci o parte a comunitatii si alaturi de ea – a spus Thierry La Gall. Desi am avut o perioada dificila economic, vom continua aceasta. Am venit la Moinesti pentru a demonstra ca nu sintem doar parte a comunitatilor unde sint fabricile noastre, Galati, Hunedoara si Iasi, ci in toata Romania”.
Cele 12 familii au primit, marti, cheile de la apartamentele lor, dar si cite o icoana sfintita si cite o flare in ghiveci, iar reprezentantii HFH au inminat celor implicati in proiectul de la Moinesti diplome de multumire.
Asupra acestui proiect vom reveni cu noi amanunte.
Lasă un răspuns