Uniunea Europeana pune la bataie 15 milioane de euro pentru colectarea deseurilor din municipiul Bacau si din 22 de comune limitrofe intr-un mod occidental. Ieri, Primaria Bacau a organizat o conferinta de presa, pentru prezentarea proiectului „Managementul integrat al deseurilor în municipiul Bacau si in comunele învecinate” si pentru a anunta startul lucrarilor de executie, imediat ce vremea o va permite. „Ne-am obisnuit ca odata la sase luni sa dam drumul la o lucrare de amploare in Bacau, un obiectiv de investitii, finantat cu bani europeni. Acesta este al doilea, dupa deschiderea santierului la Centrul de Afaceri si Expozitii. La vechea groapa de gunoi, care are o vechime de peste 35 de ani, s-au depozitat deseuri necontrolat, fapt ce a dus la implementarea acestui proiect. Initial, proiectul a fost depus in 2004, dar pentru ca suma era de 35 milioane de euro a fost repsins, l-am refacut si apoi a fost semnat memorandumul de finantare. Doar opt judete din tara au initiat proiecte pentru depozite ecologice. Le multumesc tuturor celor care s-au implicat in acest proiect”, a declarat primarul Romeo Stavarache. El a mai spus ca pina aici, la stadiul de a demara lucrarilor, au fost multe piedici, printre care reglementarea situatiei juridice a terenului, acum, intreaga suprafata de 32 de ha pe care se va face depozitul fiind proprietatea municipiului Bacau. „Prin acest obiectiv, precum si celelalte, prin care speram ca municipiul Bacau sa atraga aproape 500 milioane de euro, vrem sa facem din Bacau un oras de top, in care se vor face investitii importante, astfel incit comunitatea bacauana sa aiba numai de cistigat. Este primul proiect major al Zonei Metropolitane Bacau”, a precizat primarul Bacaului.
O viata sanatoasa pentru bacauani
Durata lucrarilor este de 15 luni, dar se preconizeaza sa fie incheiate mai repede, probabil in august 2009. Consortiul cistigator al licitatiei publice organizata de Primarie este „Bilfinger – Hidroconstructia – Iridex”. Valoarea contractului de lucrari este de 14.145.188,54 euro. Valoarea intregii investitii este de 20 milioane euro, din care 15 milioane fonduri fonduri ISPA si cinci milioane contributie locala. Firma germana este a doua ca marime cu o cifra de afaceri de 10 miliarde de euro. Proiectul vizeaza separarea la sursa a diferitelor categorii de deseuri, colectarea întregii cantitati de deseuri generate, eficientizarea fluxului deseurilor colectate separate, închiderea si ecologizarea depozitelor neconforme si construirea de noi depozite conforme. Obiectivele majore sint protectia mediului si a sanatatii locuitorilor, extinderea colectarii deseurilor solide in municipiul Bacau, introducerea si extinderea sistemelor de colectare selectiva si nu in ultimul rind conformarea cu legislatia europeana. „Este un proiect foarte important pentru mediu si sanatatea populatiei. Este o viziune extrem de moderna”, a spus si Iulian Movila, seful Agentiei Regionale de Mediu. La conferinta de presa au mai participat cei care au realizat proiectul, reprezentantul firmei care a oferit consultanta tehnica, precum si al constructorului.
bacaul_urbe_mica a zis
transparenta, transparenta! sa se faca public (website, ziare, etc) cum se cheltuie acesti bani…. cat de trista e tara asta plina de hoti!
DA???????? a zis
D-le Tanasescu ati omis sa scrieti iunde va fi amplasata noua groapa ecologica de 35 ha, a cui a fost acel pamant, cat s-a platit acel pamant, etc …. Toate ziarele din Bacau scrie de cateva zile de groapa ecologica, insa nimeni nu stie sau se face ca nu stie unde va fi amplasata!!!!!!!!