„Moda” entităților economice care să poată face orice activitate apune. În luna ianuarie 2019 intră în vigoare câteva prevederi legale care limitează numărul de obiecte de activitate ale PFA-urilor și Întreprinderilor Individuale.
Oficiul Registrului Comerțului anunță că la data de 17 ianuarie 2019, expiră perioada de 2 ani pe care persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale o au la dispoziţie pentru a solicita înregistrarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
Potrivit actului normativ, „PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”, în timp ce “întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”.
În termen de 60 de zile de la împlinirea celor 2 ani, respectiv începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului va radia din oficiu persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare.
În județul Bacău, potrivit listei publicate de instituție, sunt nu mai puțin de 2.431 PFA-uri și II-uri în această situație. Unele PFA-uri înregistrate pe Bacău au și 10, 18, 22 și chiar 32 de coduri CAEN, dar recordman absolut este chiar președintele Camerei de Comerț, Doru Simovici, care este înregistrat ca PFA din 2014, cu 113 coduri CAEN.
De cealaltă parte, 1.466 întreprinderi individuale au declarate între 10 și chiar 40 de coduri CAEN.
Ce este codul CAEN
Regula generală este că orice entitate are un singur obiect principal de activitate, căruia îi corespunde un singur cod CAEN, stabilit prin actul constitutiv al societății și tipărit pe certificatul de înmatriculare a firmei, primit de la Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Dacă entitatea decide să desfășoare și alte activități decât cea principală, va trebui să menționeze în actul constitutiv și codurile CAEN pentru activitățile secundare, cu mențiunea că acestea nu vor fi trecute pe certificatul de înregistrare.
PF cu un singur domeniu de activitate a zis
Asa se intampla cu specialistii…pot face foarte multe activitati…sunt experți in multe. Mai ales la nivelul domniei sale, competenta si capacitatea se reflecta in 113 domenii de activitate. Si, apropo, pentru cei carcotasi, Presedintele camerei de comert cunoaste legislatia cel mai bine, mai bine chiar decat registrul comertului, deci sa nu-i spuna cineva ca greseste pentru ca nu este adevarat. Legea sa se schimbe dupa el nu el dupa lege…