• Direcția Generală pentru Protecția Copilului Bacău trebuia să cheltuiască, într-un an de zile, circa 26 de miliarde de lei • banii preprezentau finanțarea din fonduri Phare a șase proiecte • termenul scadent este luna noiembrie, însă nici unul dintre programe nu va fi finalizat la timp • dacă Uniunea Europeană nu va prelungi durata de finanțare, banii necheltuiți vor trebui restituiți • proiectele ar putea reprezenta o alternativă pentru salariații din sistem care, de astăzi, vor intra în șomaj, pentru că nu mai există bani la capitolul salarii
Direcția Generală pentru Protecția Copilului Bacău are în derulare, în momentul de față, dezvoltatarea a șase proiecte finanțate de Phare. Programele au fost înaintate pentru aprobare spre sfîrșitul verii anului trecut, fiind acceptate de finanțatori în luna septembrie 2001. Două dintre proiecte vizează înființarea unor centre de zi în localitățile Podu Turcului și Orbeni, centre în care ar urma să fie ocrotiți copiii aflați în dificultate. Autoritățile în domeniul protecției copilului au optat pentru acest tip de ocrotire întrucît, dată fiind starea materială precară a familiilor din care provin, copiii ar putea fi abandonați mai devreme sau mai tîrziu în centre de plasament, iar îngrijirea lor în regin rezidențial ar costa mult mai mult statul român. „Nu putem vorbi despre alegerea localităților în care să dezvoltăm cele două proiecte. Deși le-am adus la cunoștință primarilor din mai multe comune, doar în Podu Turcului și în Orbeni am găsit înțelegere în ce privește înființarea centrelor de zi pentru care avem finanțare. Ceilalți primari nu au fost interesați de propunerile noastre”, a declarat Sorin Brașoveanu, director al DGPC Bacău. Reticența primarilor din județ este motivată de faptul că, după un an de finanțare din fondurile Phare, centrele de zi vor trebui preluate, inclusiv în ce privește finanțarea, cu bani din bugetul local, cheltuială pe care, în momentul de față, puține administrații și-o permit. Pentru a pune pe picioare centrul de zi de la Podu Turcului, DGPC are la dispoziție ceva mai mult de 78 de mii de euro, iar pentru înființarea centrului de la Orbeni trebuie epuizați 59 de mii de euro. Sumele includ și finanțarea cheltuielilor de exploatare pentru o perioadă de un an, adică salarii, cheltuieli curente, lumină, telefon, etc. În cazul ambelor proiecte stadiul este de întocmire a documentației tehnice pentru amenajarea clădirilor care urmează să găzduiască instituțiile de ocrotire a copiilor săraci.
Între cele șase proiecte derulate în prezent de DGPC se numără și desființarea centrelor de plasament 5 Comănești și Centrul 7 Bacău, modulul preșcolar. „Ideea proiectelor este că, pentru copiii cărora, după evaluare, nu le găsim soluții alternative de plasament, să achiziționăm apartamente în toate zonele județului. În funcție de localitățile din care provin, copiii vor fi transferați în apartamente cu patru camere cumpărate de noi în Bacău, Onești, Comănești și Buhuși”, afirmă directorul Brașoveanu. Sumele alocate de finanțatorii externi pentru realizarea acestor proiecte sînt de 281.944 de euro, în cazul centrului de la Comănești, și 244.330 de euro, pentru centrul din cadrul Grădiniței Speciale Bacău. Pînă acum, autoritățile băcăuane au achiziționat 12 apartamente, constuctorii lucrînd la reamenajarea acestora.
Finanțatorii externi au mai acceptat anul trecut și propunerea șefilor sistemului băcăuan de protecție a copilului de a înființa o rețea de asistenți maternali profesioniști care să îngrijească minorii cu handicap. Pentru salariile celor 15 părinți profesioniști încluși în program și pentru cheltuielile de coordonare și supervizare a asistenților maternali care au grijă de copii cu probleme fizice sau asociate au fost puși la dispoziție peste 89 de mii de euro.
Un alt proiect derulat cu bani din exterior îi vizează pe tinerii din orfelinate cărora, după terminarea studiilor, li se revocă măura de ocrotire în centrele de plasament. Pentru a-și găsi mai ușor un loc de muncă, DGPC a înființat un centru special care îi consiliază pe adolescenți și le oferă variante de joburi. Centrul de consiliere își desfășoară deja activitatea la Centrul Maternal, în program fiind incluși, potrivit directorului Sorin Brașoveanu, 70 de tineri. Suma alocată pentru ca tinerii orfani să fie orientați pe piața forței de muncă este de 53,7 mii de euro.
Pentru cele 6 proiecte finanțate din fonduri Phare, suma totală alocată depășește 800 mii de euro, adică aproximativ 26 de miliarde de lei. În cazul tuturor proiectelor, banii trebuie cheltuiți pentru dezvoltarea ad literam a programului propus finanțatorilor externi, însă acoperă și cheltuielile de exploatare pe o perioadă de un an de zile. După aceste termen, autoritățile locale sau din domeniul protecției copilului au obligația de a continua activitatea, în caz contrar ei trebuind să restituie, pînă la ultimul leuț, fondurile primite.
Marea problemă a autorităților în domeniul protecției copilului din județul nostru este că nici unul dintre cele șase proiecte nu va fi finalizat la termenul prevăzut în contractul încheiat cu finanțatorii. „Toate cele șase proiecte aveau termen luna noiembrie a acestui an. Din păcate, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din tîrg. Au fost foarte mulți factori care au intervenit în timpul derulării programelor. De exemplu, la Orbeni și la Podu Turcului finanțatorii nu au acceptat clădirile pe care le-am propus inițial, fiind nevoiți să găsim soluții. Probleme au fost și în ce privește achiziționarea apartamentelor, pentru că nu am găsit apartamente de patru camere la prețul de numai 8.000 de euro, cît aveam alocat”, ne-a declarat Sorin Brașoveanu, directorul DGPC Bacău. Pentru că nu au reușit să cheltuie banii alocați, peste 26 de miliarde de lei, în termenul stabilit prin contract, adică un an, reprezentanții autorităților în domeniul protecției copilului au solicitat prelungirea termenului pentru absolut toate cele șase proiecte. Răspunsul este așteptat de la coordonatorii Uniunii Europene, însă pînă acum aceștia nu au dat nici un semn de viață. În cazul în care finanțatorii nu vor acceptat propunerea autorităților băcăuane de a prelungi termenul de punere în aplicare a proiectelor propuse, banii necheltuiți vor trebui restituiți forurilor europene. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns