• pînă la sfîrșitul anului, toți băcăuanii racordați la sistemul de distribuție al CET vor avea contorizat consumul de apă caldă • „Contorizarea agentului de încălzire nu rezolvă și problema pierderilor de pe rețea”, spune Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău
Contorizarea consumului de apă caldă la blocurile care sînt racordate la sistemul de termoficare al CET ar trebui finalizată în cel mai scurt timp. Afirmația aparține directorului CET, Vasile Drăgușanu, care a spus că pentru a realiza această investiție firma a dat posibilitatea să efectueze lucrările tuturor agenților economici care au aviz de montaj a tipului de contor agreat de CET. „Fiecare firmă care va monta contori pentru apă caldă va primi o zonă, pentru ca eventualele probleme care apar în timpul efectuării lucrărilor, sau ulterior, să fie gestionate de aceeași societate. Pînă acum s-au anunțat opt pînă la zece firme”, ne-a declarat directorul Vasile Drăgușanu. Cît privește perioada efectivă în care se va realiza montajul, șefii de la CET spun că aceasta va fi diferențiată, pentru ca firma să nu fie nevoită să sisteze furnizarea apei calde în întreg orașul. Lucrările vor fi efectuate de instalatori în special în cursul zilei, cînd consumul de apă este mai mic.
Pentru a realiza contorizarea întregului oraș, CET va monta debitmetre la toate cele 1.620 de branșamente care sînt acum în rețeaua punctelor termice de cartier. Singurele imobile care vor rămîne necontorizate sînt cele în care la sistemul centralizat de încălzire au mai rămas maximum trei locatari, iar cheltuielile nu s-ar mai justifica. Valoarea medie a investiției unui singur contor ajunge la circa 350 de euro, iar pe ansamblul sistemului deservit de CET costul ajunge la 30 de miliarde de lei. „Vrem să finalizăm cît mai repede acest proces, pentru că din toamnă am dori să introducem facturarea individuală. În plus, aceasta este modalitatea noatră de a acționa pentru a reduce facturile foarte mari la această utilitate care trebuie plătite de o parte dintre locatari”, a mai spus Drăgușanu.
Problema pierderilor de pe rețea rămîne
Programul de contorizare va rezolva, însă, doar o parte din problemele pe care le au în acest moment locatarii racordați la sistemul de distribuție a energiei termice furnizate de CET Bacău. „Contorizarea agentului termic nu rezolvă și problema pierderilor de pe rețea. Dacă acești bani s-ar fi chetuit mai întîi pentru repararea rețelelor, sistemul ar fi avut cu mult mai multe de cîștigat. Anul 2003 va fi încă un an în care banii sînt folosiți doar pentru rezolvarea problemelor pe termen scurt. Chiar dacă facturile consumatorilor vor fi mai mici după ce va fi finalizat programul de contorizare, tot băcăuanii vor fi cei care vor suporta, într-o formă sau alta, diferențele dintre agentul termic plecat de la furnizor și cel care ajunge, efectiv, în casele locatarilor”, spune Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău. Părerile în această privință sînt, însă, împărțite. Viceprimarul Laurian Lucaș consideră că cele cîteva zeci de miliarde care se cheltuiesc pentru montarea contorilor de apă caldă ar fi ajuns doar pentru modernizarea a aproximativ 5% din rețea.”Important este că locatarii vor plăti, după contorizare, doar ceea ce consumă efectiv. Pentru reabilitarea rețelelor se va încerca obținerea de fonduri din alte surse, așa cum s-a procedat și în cazul RAGC”, a mai precizat Laurian Lucaș. Cum CET Bacău a intrat de anul trecut în administrarea Consiliului Local, administrația băcăuană va fi cea care va garanta și împrumutul pe care furnizorul de agent termic intenționează să îl facă pentru ducerea la bun sfîrșit a programului de contorizare, într-o primă etapă, a consumului de apă caldă. Probleme asemănătoare vor fi și atunci cînd se va începe montarea gigacalorimetrelor de scară. Pînă cînd investițiile nu vor fi direcționate cu prioritate pentru refacerea rețelelor de alimentare cu agent termic, prețul real al agentului termic nu va putea fi micșorat, oricîte gigacalorimetre vor fi montate la scările sau chiar în apartamentele locatarilor. (Costinela BREAHNĂ, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns