O nouă criză a gunoiului ar putea fi provocată în județul Bacău, unde vechea groapă trebuie închisă la finalul acestei luni, iar punerea în exploatare a Celulei 2 (groapa de gunoi ecologică) ar putea fi blocată de starea proastă a unor instalații deținute de autoritățile locale. Gunoiul din tot județul nu ar mai avea loc de depozitare.
A doua groapă de gunoi a Bacăului, numită Celula 2, va fi operată de un consorțiu condus de Eco Sud SA, în urma unei licitații. Contractul se va semna pe 16 aprilie 2018, după lungi tergiversări în Justiție, dar și după ce orașul Comănești a încercat să blocheze proiectul. Odată rezolvate problemele birocratice, punerea în practică pare, la acest moment, o adevărată cursă cu obstacole.
Operarea tuturor instalațiilor de deșeuri din județ, împreună cu Celula 2, a fost scoasă la licitație de ADIS, în 2014. Contractul va avea 23 de ani, iar câștigătoarea, Eco Sud, va fi obligată ca, după epuizarea Celulei 2, să construiască din banii săi celulele 3 și 4 ale depozitului. Valoarea contractului este de sute de milioane de euro.
80 de zile pentru mobilizare
Principala problemă este că toate instalațiile care trebuie preluate de Eco Sud de la autoritățile locale au probleme ce trebuie urgent remediate, în caz contrar operatorul având posibilitatea să refuze derularea contractului.
Potrivit lui Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare), care derulează proiectul Sistem Integrat de Management al Deșeurilor, spune că, după semnarea contractului cu Eco Sud, începe să curgă cele 80 de zile de mobilizare, timp în care primăriile Bacău, Moinești, dar și Consiliul Județean trebuie să ia măsuri urgente pentru punerea în regulă a instalațiilor ce vor fi folosite de Eco Sud pentru Celula 2.
În acest moment, sunt identificate 49 de probleme, dintre care cele mai importante sunt la bazinul de levigat de la Celula 1 (care tratează resturile lichide ce constituie un deșeu foarte periculos pentru mediu), la stația de sortare Moinești. În listă mai sunt stațiile de sortare și compostare de la actuala groapă de gunoi, care trebuie predate împreună cu instalațiile conexe electrice și de biogaz. Cheltuielile cu reparațiile sunt destul de mari, numai de la bugetul municipiului Bacău trebuie cheltuiți circa 300.000 de euro.
Fără reparații, nu se emit autorizațiile de mediu
„Reparațiile sunt importante, pentru că sunt incluse în obligațiile de mediu, pentru închiderea Celulei 1, dar și pentru emiterea autorizației de gospodărie a apelor și transferul autorizației integrate de mediu, fără de care nu se poate opera Celula 2”.
Lista celor 49 de probleme (pe care o puteți consulta integral aici) ce trebuie rezolvate a fost inclusă într-un protocol ce trebuie semnat de operatorul Eco Sud, dar trebuie aprobat de Consiliul Județean Bacău și de Consiliile Locale Bacău și, Moinești. Ședințele au fost programate pentru săptămâna viitoare.
Punerea în funcțiune a Celulei 2 va însemna pentru județul Bacău intrarea în funcțiune a sistemului de salubrizare ecologică.
Lasă un răspuns