Schimbările pozitive sunt mai aproape decât ai impresia. Uneori, ca să scapi de un obicei nociv, tot ce trebuie să faci este să ai curaj pentru primul pas. Da, există soluţii ca să aduci schimbări pozitive în viaţa ta şi să laşi în urma obiceiurile nocive, iar multe dintre ele sunt mai la îndemână decât crezi.
Află de mai jos 5 soluţii punctuale pe care le poţi aplica pentru a renunţa la obiceiurile nocive, fie că e vorba de sedentarism, fie că e vorba de dependenţa de social media sau fumat:
Setează obiective realiste
Ca să ai succes în renunţarea la obiceiuri nocive, mai exact în reorganizarea vieţii de zi cu zi, e bine să setezi obiective realiste. De ce? Obiectivele realiste îţi vor permite să ajungi mai uşor acolo unde îţi doreşti. Spre exemplu, dacă îţi doreşti să începi să faci mişcare, însă nu ai mai făcut sport până acum, e aproape imposibil să alergi 10 kilometri pe zi din prima. De cele mai multe ori, cheia succesului este să iei lucrurile pas cu pas şi să îţi pregăteşti o strategie bine pusă la punct ca să ajungi acolo unde îţi doreşti.
Introdu sportul în rutina ta
Sportul îţi este cel mai bun prieten atunci când vrei să faci schimbări în viaţa ta. Mişcarea fizică are nenumărate beneficii şi te ajută atât fizic, cât şi psihic să te simţi mai bine. Dacă îţi doreşti să renunţi la fumat, să mănânci mai sănătos, să petreci mai puţin timp pe telefon, fă loc sportului în rutina ta.
Dacă nu ai mai făcut mişcare până acum, începe cu plimbări. Un Apple Watch sau o brăţară fitness te poate ajuta să monitorizezi uşor exerciţiile fizice. Spre exemplu, cu Apple Watch poţi să vezi zilnic numărul de paşi pe care-l faci, să monitorizezi pulsul sau caloriile arse în timpul unui antrenament, dar şi să evaluezi calitatea somnului. Mai mult, Apple Watch este compatibil cu o mulţime de tipuri de telefoane, de la branduri diverse.
Fie că alegi un Apple Watch, fie că alegi un Apple Watch SE, variantă mai prietenoasă cu buzunarul, un astfel de device îţi va fi cu siguranţă de folos când începi să faci mişcare.
Găseşte-ţi motivaţia
Ce anume te face să vrei o schimbare în viaţa ta? Atunci când programezi o schimbare, cum ar fi renunţarea la un obicei negativ, e bine să ştii ce anume te determină să o faci. Indiferent care ar fi schimbarea pe care plănuieşti să o faci, întreabă-te ce anume o alimentează. Dacă e vorba despre renunţarea la fumat, una dintre cele mai puternice motivaţii ar putea fi îmbunătăţirea sănătăţii ori economisirea de bani. Dacă e vorba despre începerea unui hobby nou, motivaţia poate fi îmbogăţirea spirituală sau oportunitatea de a cunoaşte oameni noi.
Trebuie să ştii că motivaţia poate să difere de la persoana la persoană şi este absolut normal să ai o perspectivă proprie asupra acestui lucru. Doar tu poţi determina ce anume te motivează să faci o schimbare.
Scrie-o pe hârtie
Odată ce ai găsit lucrurile care te motivează să renunţi la un obicei negativ şi să faci o schimbare, scrie-le pe hârtie. Încearcă să detaliezi cât mai mult, astfel încât să obţii o motivaţie clară. Oricând simţi nevoia, reciteşte ceea ce ai scris. Acest exerciţiu este util în cazul mai multor tipuri de schimbări, fie că vrei să renunţi la sedentarism, fie că vrei să renunţi la zahăr.
Poţi chiar să ţii un jurnal unde să scrii tot ceea ce simţi despre schimbarea pe care vrei să o faci, în care să scrii zilnic sau de câteva ori pe săptămână.
Cere ajutorul
Nu toate schimbările se pot realiza pe cont propriu, iar asta nu este o ruşine. Uneori, ca să elimini obiceiurile negative din viaţa ta, ai nevoie de mai mult decât voinţă şi motivaţie. Ai nevoie de ajutorul unui specialist. Apelează cu încredere la medic sau psiholog dacă vrei să învingi un comportament sau obicei negativ şi simţi că nu o poţi face pe cont propriu.
Există mai multe soluţii decât vezi cu ochiul liber, iar specialiştii nu doar că te pot ajuta să îţi dai seama de asta, ci te pot ghida pe tot parcursul schimbării.
În funcţie de schimbarea pe care vrei să o faci, poţi cere ajutorul unui psihoterapeut sau al unui medic. Spre exemplu, pentru o alimentaţie mai sănătoasă, e o idee bună să apelezi la un medic nutriţionist. În cazul în care vrei să renunţi la fumat, un psihoterapeut te poate ajuta să găseşti strategia potrivită.
Dacă îţi doreşti să scapi de un obicei nociv sau neplăcut din viaţa ta, poţi începe chiar de azi. Pune în aplicare un plan şi inspiră-te din soluţiile de mai sus ca să faci o schimbare reală, cu impact pozitiv pentru starea ta de bine.
Lasă un răspuns