Aproximativ 7.300 de tineri s-au întors sau au călcat ieri pentru prima dată într-un amfiteatru al uneia dintre cele două instituții de învățămînt superior din Bacău. Dintre aceștia, circa 5.000 de studenți vor urma cursurile la Universitatea Bacău și 2.300, la Universitatea „George Bacovia”. Autorităților locale și județene au luat ieri parte la deschiderea oficială a noului an universitar. Chiar dacă nu s-au îngrămădit a fi prezenți cum au făcut cu o zi înainte la inaugurarea unei străduțe lăturalnice din oraș, autoritățile locale și-au amintit anul acesta că, la 1 octombrie, se deschide anul universitar. Radu Cătălin Mardare, prefectul Bacăului, Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, Laurian Lucaș, viceprimarul Bacăului, au ținut scurte discursuri în fața tinerilor abia intrați în băncile facultăților în cadrul Universității Bacău.
Startul oficial pentru anul universitar 2003-2004 la Universitatea Bacău s-a bucurat de prezența, inedită pentru studenții băcăuni, a lui Răducan Ion, președintele Pambac Bacău, și a lui Ștefan Zoican, director resurse umane la Agricola Internațional. Intervențiile publice a celor doi au pus în gardă nu doar noua generație de absolvenți, ci și profesorii universitari. „Noi oferim o bază de cercetare și posibilitatea de aplicare a tehnologiilor, dar nu știm încă ce ne oferă universitatea și studenții. Marea întrebare care ar trebui să și-o pună absolvenții de facultate este ce știu ei să facă. Ori, multora dintre ei le lipsește practica și, prin aceasta, sîntem departe de a aplica bine ceea ce se învață teoretic”, a declarat Ștefan Zoican.
Președintele Pambac le-a vorbit tinerilor despre deschiderea pe care firma pe care o conduce o are față de proaspeții absolvenți. „Tot timpul am fost deschiși către universitate, iar dintre inginerii noștri, 15 sînt absolvenți ai Universității Bacău și 50 ai Universității Galați. Media de vîrstă a inginerilor nu depășește 34 de ani și sîntem una dintre puținele societăți cu un compartiment de cercetare în domeniul morăritului și panificație”, a precizat Răducan Ion. O altă prezență, devenită familiară Universității Bacău a fost aceea a prof. univ. dr. Dumitru Marius Paraschivescu, rectorul Universității „George Bacovia”. În alocuțiunea sa, el a afirmat în premieră că în amfiteatrul universității pe care o reprezintă va conferinția în ziua de 17 octombrie, la orele 18.00, Prea Fericitul Hristodoulos, arhiepiscop al Atenei și al întregii Elade, care va sosi la Bacău cu prilejul aducerii la biserica „Sfîntul Dumitru” a moaștelor sfîntului mucenic Dumitru. Rectorul Paraschivescu a anunțat decernarea unui titlu academic Mitropolitului Daniel al Moldovei și Bucovinei, întrebîndu-i public pe confrații de la Universitatea Bacău, dacă vor dori să facă același lucru. După un scurt răgaz în sala de protocol a Universității autoritățile au luat calea Universității „George Bacovia”, unde a avut loc, de asemenea, deschiderea oficială a noului an universitar. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns