• unica secție de radioterapie din județ funcționează cu aparatură veche de 20 de ani și o sursă radioactivă a cărei putere a scăzut la un sfert • secția destinată tratării bolnavilor cu tumori canceroase asigură servicii medicale pentru pacienții din patru județe ale Moldovei
Din anul 1995, Spitalul Județean este una dintre cele 14 unități medicale din țară care au în structura sa o secție de Cobaltoterapie destinată tratării bolnavilor cu tumori canceroase. Victoria de acum șapte ani, cînd Spitalul Județean se putea mîndri că este unul dintre puținele spitale care pot oferi și servicii de radioterapie bolnavilor de cancer, s-a transformat de curînd într-o problemă a cărei rezolvare este extrem de costisitoare. Sursa de cobalt folosită la iradierea tumorilor mai are doar un sfert din puterea inițială, simulatorul de iradiere strict necesar pentru stabilirea planului de tratament lipsește, iar clădirea care adăpostește secția este brăzdată de crăpături adînci în pereți, care pun în pericol atît viața pacienților internați, cît și a personalului. Modernizarea cu aparatură nouă a secției de Cobaltoterapie poate fi posibilă numai printr-o investiție a Ministerului Sănătății, motiv pentru care șeful secției băcăuane a făcut încă de la începutul acestui an un memoriu prin care solicită acest lucru. Răspunsul la solicitarea trimisă de doctorul Vălu Penea nu a venit nici acum. „Acum vreo cîțiva ani, din cele 14 centre de cobaltoterapie din țară, 13 au primit aparatură nouă, inclusiv simulatoarele de iradiere. Singurul oraș care nu a primit nici un fel de aparatură a fost Bacăul. Care a fost explicația nu știm, dar aparatura nouă ne este indispensabilă dacă vrem să avem un centru de radioterapie modern. Aici vin la tratament bolnavi din județele Bacău, Vaslui, Vrancea și Neamț și pentru că sursa radioactivă este la sfertul puterii de acum cîțiva ani sîntem nevoiți să ținem pacienții mai mult timp sub aparat. Sursa a fost montată în anul 1995, dar anul ei de fabricație era 1990, deci era deja la jumătate cînd am început să o folosim”, explică dr. Vălu Penea, șeful secției Cobaltoterapie din Spitalul Județean. Ca urmare a scăderii puterii de iradiere a sursei, cadrele medicale sînt nevoite să-i expună mai mult timp în fața aparatelor pe bolnavi și astfel numărul pacienților pe care îi pot trata într-o singură zi este mai mic. „Acum numărul pacienților a mai scăzut, dar în zilele în care erau programați la radioterapie cîte 60 de bolnavi, stăteam și lucram pînă aproape de miezul nopții. Dacă sursa ar fi nouă și ar avea puterea obișnuită pentru această terapie, bolnavul nu ar sta decît un minut sub aparat. La puterea de acum a sursei, bolnavul stă cîte zece minute expus la radiații. Pacienții cu metastaze osoase stau imobilizați sub aparat cîte o jumătate de oră, ceea ce este foarte mult pentru un bolnav care are dureri mari. Eficacitatea tratamentului cu sursa actuală este la parametri normali, atît doar că durata unei ședințe se prelungește prea mult”, a continuat dr. Penea. Cum dotarea secției cu o sursă nouă și cu un simulator de iradiere costă cîteva miliarde de lei, investiția depășește puterile Spitalului Județean, achiziționarea unei astfel de aparaturi fiind de fapt obligația Ministerului Sănătății.
Pe lîngă faptul că nu poate să-și procure singură aparatura de înaltă performanță, secția de Cobaltoterapie mai are o problemă de rezolvat. Acum doi ani, cînd a primit autorizația de la Comisia Națională de Control a Activității Nucleare, secția de Cobaltoterapie din Bacău a fost atenționată că fără un simulator de iradiere poate rămîne oricînd fără avizul de funcționare. Acum, șansa ca secția să fie vreodată dotată cu aparatură computerizată este proiectul asociației Betania, care a primit avizul pentru construirea unei clădiri destinată în exclusivitate secțiilor de Oncologie și Cobaltoterapie. „Probabil că într-o clădire nouă care va arăta ca în Occident, Ministerul Sănătății se va îndura să ne doteze cu aparatură din acest mileniu, nu din secolul trecut”, a mai spus doctorul Penea. Pînă cînd dorințele cadrelor medicale din secția de Cobaltoterapie a Spitalului Județean vor deveni realitate, bolnavii tratați prin radioterapie vor sta tot în saloane cu pereți crăpați și vor îndura mai multe minute calvarul imobilizării sub aparatul de iradiere. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns