Ieri, la Onesti, a avut loc un eveniment extrem de important pentru cei 36 de pacienti cu insuficienta renala severa, care nu se vor mai deplasa in Bacau, ci vor fi ingrijiti la noua sectie de hemodializa, care se va deschide incepind de luni, pentru bolnavi, dar care a fost inaugurata ieri. Centrul de dializa de la Spitalul Onesti are o suprafata de peste 400 de metri patrati, impartita pe doua nivele, la parter si la etajul unu al cladirii principale din cadrul spitalului, intrarea fiind, acum, dinspre sectia de contagioase si cabinetul de medicina legala. In cadrul sectiei exista 5 saloane pentru pacienti, cu 9 aparate de dializa, dintre care unul este de rezerva, un cabinet pentru medici, unul pentru asistentii medicali si unul pentru secretariat si statistica, doua magazii si un depozit de materiale, trei cabinete tehnice, grupurile sanitare, statia de apa si alte incaperi. Pacientii vor fi ingrijiti de doi medici, Leonard Rosu si Adriana Berila, 6 asistenti medicali si 4 infirmiere, iar de aparate se vor ocupa un tehnician si o firma specializata in asistenta tehnica. „Eu cred ca nu sint multe spitale in tara care sa aiba o sectie de dializa de asemenea anvergura – a apreciat doctorul Leonard Rosu, reprezentantul firmei care a cistigat licitatia pentru centrul de dializa de la Onesti, SC Renal Med SRL Bacau. Chiar daca spitalul de la Onesti este vechi, el beneficiaza de o infrastructura inca moderna, cu spatii generoase, iar unele circuite sint chiar mai bune decit la Spitalul Judetean Bacau. Centrul de dializa este ultramodern, iar aparatura este de ultima generatie, de la liderul mondial in domeniu, Fresenius Medical Care”.
Onestenii viseaza de 20 de ani la o sectie de hemodializa
La festivitatea de inaugurare de ieri, au participat primarul Onestiului, Emil Lemnaru, managerul spitalului, medicul Mihail Andronic, si doctorul Leonard Rosu, cei care au si taiat panglica inaugurala, precum si viceprimarul Constantin Florian, personalul medical, reprezentantii presei si preotii Iulian Carausu si Iustinian Alupei, care au oficiat slujba de sfintire. Doctorul Leonard Rosu a evidentiat eforturile facute pentru infiintarea sectiei de dializa, care au presupus investitii de peste 300.000 de euro din partea firmei Renal Med SRL si de circa 200.000 de euro din partea municipalitatii onestene, pentru amenjarea spatiului, iar proiectul a inceput de aproximativ doi ani de zile. Primarul Emil Lemnaru a amintit ca demersurile sint mai vechi. „Mi-am dorit foarte mult sa ajung sa traiesc acest moment, de inaugurare a sectiei de dializa; ne-a luat 8 ani de zile”, a sustinut primarul. Insa medicul Mihail Andronic, managerul Spitalului Onesti, ne-a spus ca, de fapt, primele demersuri pentru compartimentul de hemodializa au fost facute imediat dupa evenimentele din decembrie 1989.
Cel mai mare beneficiu de pe urma sectiei de dializa il au pacientii din zona Onestiului, care erau supusi la un adevarat supliciu, fiind obligati sa piarda cite 15 ore pe zi, de trei ori pe saptamina, cu deplasarile la spitalul din Bacau, fapt care reprezenta o corvoada pentru ei. Beneficii are si spitalul din Bacau, unde nu va mai fi atit de aglomerat la centrul de dializa, dar si Serviciul de Ambulanta, care va inregistra costuri mai mici, dupa sistarea deplasarilor de sute de kilometri cu pacientii care erau trasnportati la dializa in Bacau.
Anonim a zis
F.f f.b. medicilor care au stiut sa,si faca interesul.Cei mai castigati sunt pacientii si soferii de la ambulanta Onesti,care au in dotare cele mai tari masini din tara,aveau cele mai usiare rute de facut .Unde esti …doamne.Sanatate si bafta.