Agitatia care a cuprins intreaga tara dupa desemnarea candidatului de premier pare sa fi trimis in plan secund toate problemele oamenilor. Se fac si se desfac guverne, se negociaza cu usile inchise functii de ministri si secretari de stat, iar electoratul pare sa nu mai inteleaga pentru ce a votat. Obositoare si tracasante, aceste discutii interminabile intre actorii politici pot avea efecte directe asupra unei comunitati precum cea din judetul Bacau. Dupa alegerile locale, cele trei formatiuni politice principale si-au impartit pirghiile puterii. Atit la nivelul Consiliului Judetean, cit si in teritoriu, echilibrul de forte s-a realizat si mecanismul administratiei parea sa fi intrat in parametrii acceptabili. Au venit, insa, alegerile parlamentare si intreaga constructie politica locala s-a prabusit…
In acest moment, evolutia negocierilor dintre PSD si PD-L este extrem de interesanta pentru liberalii bacauani (si nu numai). Singurii cistigatori, indiferent de rezultatul acestor discutii privind guvernarea tarii, ramin pesedistii, deoarece ei pastreaza presedintia Consiliului Judetean. Cei doi vicepresedinti, unul de la PNL, celalalt de la PD-L, au candidat pentru Parlament si au cistigat mandatele din colegiile lor. In acest context, se vor alege, in plenul CJ, noi vicepresedinti. Neexistind o formatiune care sa aiba majoritatea absoluta, aceste functii sint negociate. Spun ca PSD iese cistigator pe plan local deoarece nu are ce pierde. Daca, la nivel central, se vor lasa umiliti de negociatorii dlui Boc si vor bate palma pentru „o guvernare in orice conditii”, atunci vom putea vedea in structura Consiliului Judetean un „vice” de la PSD in locul celui liberal. Daca vor intrerupe (cu demnitate) tirguiala cu oamenii presedintelui Basescu, atunci pot prelua „vicele” de la PD-L. Este de-ajuns doar sa stabileasca o intelegere cu liberalii. Chiar daca pretentiile acestora din urma vor fi mai mari (ambele posturi de vicepresedinte sa treaca la PNL), intelegerea ar asigura o majoritate confortabila pentru administrarea in liniste a judetului, fara sa mai conteze cine este prim-ministru. Oricum ar fi analizate cifrele si intentiile politice, singurii care au ceva de pierdut sint liberalii (simpli sau democrati…).
In anii care urmeaza, consiliile judetene vor deveni institutii mai importante chiar decit Guvernul, la nivel local. Asta deoarece Executivul se va ocupa de strategii generale si de supravegherea programelor cu impact national. Insa banii pentru proiectele locale obtinuti de la structurile Uniunii Europene vor fi gestionati direct de catre puterea judeteana. In consecinta, aliantele locale pot avea puteri nebanuite in comunitati. Lupta pentru a „rupe” primari de la un partid sau altul, de a atrage consilieri locali si de a forma majoritati de conjunctura va fi dura. Doar o intelegere ferma si barbateasca poate asigura coerenta unei administratii locale ce va fi supusa presiunilor politice de la centru. Personal, cred sint mult mai interesante tratativele locale decit de cele din Capitala. Soarta bacauanilor depinde, in cea mai mare masura, de cei care gestioneaza problemele acestei comunitati, in primarii si in Consiliul Judetean. Pentru urmatorii doi ani, fondurile de la Bugetul de Stat (arma tuturor guvernelor de pina acum) vor fi extrem de subtiri. Proiectele locale trebuie sa-si gaseasca finantari europene sau in mediul privat (prin parteneriate bine consolidate), ceea ce reduce in mod consistent influenta centrala. Banii sint aici, nu la Bucuresti! Asta ar trebui sa inteleaga multi dintre cei pe care i-am ales in primavara.
Lasă un răspuns