Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a marcat, joi, 11 decembrie, la Piatra Neamt, implinirea unui an de cind a fost lansat Programul Operational Regional – REGIO (POR) 2007 – 2013, prin Conferinta „REGIO – Un an de la lansare”. În acest context, au avut loc o conferinta de presa si o dezbatere care au oferit posibilitatea prezentarii si analizarii informatiilor legate de actiunile întreprinse de agentie pentru accesarea programului, de stadiul cererilor de finantare depuse si de perspectivele din 2009 pentru depunerea de noi proiecte. La dezbatere au participat reprezentanti ai administratiei publice locale (consilii judetene, primarii de orase, municipii si comune), membri ai Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, reprezentanti ai universitatilor, centrelor de formare profesionala continua si inspectoratelor scolare judetene, furnizori de servicii sociale (publici si privati), reprezentanti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, Episcopiei Romanului, Episcopiei Husilor, ai altor organisme intermediare din Regiunea Nord-Est si mass media regionala.
Prezentarea stadiului de implementare a POR în Regiunea Nord-Est a avut in vedere masurile de informare si publicitate întreprinse, activitatea de suport pentru potentialii aplicanti, stadiul depunerii de proiecte, stadiul evaluarii cererilor de finantare înregistrate, situatia contractarii si perspectivele din 2009 pentru depunerea de noi proiecte. Informatii despre aceste teme au fost aduse de Constantin Apostol – directorul general al ADR Nord-Est, Gheorghe Harja – directorul Organismului Intermediar POR Nord-Est, si Gabriela Macoveiu – directorul de Comunicare si Promovare Regionala. „Am incercat sa tragem linie, dupa un an, sa avem o imagine asupra acestei perioade – a spus Constantin Apostol. In acest prim an ne-am propus sa lucram profesionist, eficient, pentru respectarea clauzelor contractuale asumate. Sa demonstram ca sintem organizatie specializata intermediara intre cei care au nevoie de bani si finantatori. Sa asiguram vizibilitatea acestui program si sa incurajam potentialii beneficiari sa depuna proiecte cit mai multe. Sintem primii care am pus in practica procedurile de lucru pentru gestionarea programului”.
POR in statistici regionale
Agentia Nord-Est a organizat, pe parcursul primului an, intre altele, 31 de evenimente de informare asupra POR, cu aproape 1.400 de participanti, 9 seminarii regionale de informare, cu peste 650 de participanti, si 10 seminarii judetene de informare, ca si trei seminarii de clarificare. Din luna martie a anului 2007, doua persoane s-au ocupat, din partea agentiei de promovarea programului, iar cinci reprezentanti ai ei lucreaza in birourile judetene. ADR Nord-Est are o retea de informare regionala a promovat, pentru cunoasterea POR, campanii de presa si campanii de promovare outdoor si a intreprins un studiu pentru evaluarea impactului masurilor de informare, in 205 unitati eligibile. „Rezultatul preocuparilor noastre – a precizat Gabriela Macoveiu – poate fi tradus, in cifre, prin cele 133 de proiecte depuse din regiune pina la sfirsitul lunii septembrie, prin locul intii pe tara ca numar si valoare a proiectelor la Axa 2.1 (in care s-a si sistat depunerea de noi cereri), la Axele 3.4, 4.1, 5.2 si 6 si locul al doilea la Axele 3.2 (ca numar de proiecte), 4.1 (ca valoare) si 4.3 (ca numar)”. La aceasta ora, din Regiunea Nord-Est sint depuse 250 de proiecte, cu o valoare financiara indicativa de peste 720 de mii de euro. Judetul Bacau este pe locul al patrulea, cu 38 de proiecte.
Cereri de finantare de trei ori mai mari
Solicitarile de finantare in POR nu au depasi sumele alocate Regiunii Nord-Est. Starea depunerii proiectele in Domeniile Majore de Interventie (DMI) din acet program arata, insa, unele diferente intre cele sase judete ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. De exemplu, in DMI trei judete sint mai avansate (Bacau, Iasi, Suceava). „In acest moment, insa – a spus Gheorghe Harja -, este importanta faza in care se afla proiectele. Unele sint in faza de implementare sau de precontractare, altele pe lista de rezerva, unele finantabile, altele evaluate tehnic si financiar, unele conforme si eligibile, alte in faza de analiza a conformitatii”. Suma alocata regiunii, pentru toata perioada 2007 – 2013 este de 143,08 milioane de euro, iar suma solicitata prin proiecte a ajuns la aproape 403 milioane. „Solicitarea – a conchis Gheorghe Harja – este de trei ori mai mare, ceea ce dovedeste interesul pentru acest program de finantare. Dar, reactia aplicantilor cu privire la continuarea procesului nu a fost multumitoare. Este, de asemenea, necesara o interventie energica din partea Guvernului pentru finantarea proiectelor din lista de rezerva”. Axa prioritara 1 a fost lansata foarte tirziu, astfel incit sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor poli de crestere abia de acum va fi abordata, doua domenii de interventie (3.3 si 3.4) nu au fost accesate, iar domeniul 3.1 inca nu este accesat datoria unor imperfectiuni de abordare la nivel guvernamental. In sfirsit, s-a constatat ca pentru axele 4 si 5 mediul privat este mult mai activ decit cel public. Insa, asteptarile pentru anul 2009 sint incurajatoare, pentru ca finantarea prin POR poate fi o solutie la vreme de criza financiara si economica.
Lasă un răspuns