Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova, din Bacau, a depasit pragul maxim admisibil de detinere de actiuni la Banca Transilvania. Conform noilor reglementari legale, acest prag este, acum, de 5% din capitalul social al emitentului, dar printr-o tranzactie cu actiuni Banca Transilvania care a avut loc pe piata de capital, la Bursa de Valori Bucuresti, SIF Moldova a mai preluat un pachet de astfel de actiuni si a juns de la aproape 89 de milioane de unitati la peste 95 de milioane.
Daca initial societatea din Bacau detinea exact 5% din actiunile emise de banca, acum s-a ajuns la 5,001%. Orice depasire a pragului, oricit de mica, trebuie raportata pietei de capital, iar posesorul actiunilor trebuie sa ia masuri pentru a reveni la pragul maxim admisibil.
Pina cind s-a acceptat legal pragul maxim de 5%, nivelul acestuia nu putea trece de 1%, mult prea putin pentru potentialul pietei si pentru lejeritatea jocurilor in piata. Unii jucatori actionau, astfel, impreuna, concertat, pentru a detine mai mult din capitalul social al unei societati listate sau al alteia.
Societatile de investitii financiare au detinut, din start, pachete de circa 6% din capitalul social al fiecarei banci de stat privatizata, pe care le-au putut valorifica ulterior.
SIF Moldova a vindut, foarte bine, de exemplu, pachetele sale la Bancpost sau, mai recent, la BCR. Banca Transilvania a fost, insa, creata acum peste 20 de ani, cu capital privat romanesc, iar actiunile ei sint tranzactionate pe piata de capital. (Petru DONE)
Lasă un răspuns