Fara pragul inventat de Curtea Consttutionala, Basescu era demis si criza politica incheiata.
Sa fim clari: nicaieri in Constitutie nu scrie ca un presedinte este demis doar daca se prezinta la referendum jumatate plus unu din alegatorii de pe lista. O astfel de prevedere nu exista niciunde in lumea democratica pentru ca permite, cum s-a vazut si la noi, practicarea jocului la offside.
Practic, pentru ca 4% din alegatori au lipsit, a fost invalidat votul a 46% din electorat. Or, regula de baza a democratiei este ca minoritatea se supune deciziei majoritatii, nu invers.
Asadar, peste sapte milioane de voturi impotriva presedintelui sint anulate prin decizia Curtii Constitutionale care a inventat pragul de 50% plus 1.
Dar asta nu e totul: dupa ce Curtea decide sa ceara actualizarea listelor electorale, se razgindeste si decide ca s-a inteles gresit: ei voiau nu listele actualizate, ci cele deja existente. Desigur, trebuie sa fii evadat de la „glumeti” ca sa mai crezi asemenea aberatii. Pur si simplu, nu tine: nu era nevoie de 40 de zile pentru ca listele sa fie remise judecatorilor CCR.
Jocurile se fac, inca o data, peste capul românilor. Pentru ca Basescu este marioneta perfecta pentru UE. Si, deloc surprinzator, le convine si rusilor. Pentru ca atita vreme cit Basescu face vocalize antirusesti si aproba baze militare americane in România, Rusia are argumentele potrivite pentru a-i convinge pe rusofonii din Ucraina si Republica Moldova de agresivitatea Occidentului si a stringe legaturile cu fostele state sovietice.
Pe plan intern, insa, situatia devine mai complicata. Pentru ca niste portite legale inventate de judecatorii CCR anuleaza un referendum. Cei peste sapte milioane de votanti care au cerut demiterea lui Basescu nu se vor impaca prea usor cu acest lucru.
Iar istoria ne dovedeste ca acolo unde regulile democratice sint incatcate, unde decizia populara este ignorata si supapele de siguranta sint inchise, se produc explozii. Una din lectiile istoriei este ca nu te poti opune schimbarii iar daca nu accepti ca tranzitia sa se faca pasnic, schimbarea se va produce violent.
Sin a zis
Probabil s-au invatat de la cei din Republica Moldova… La un moment dat si acolo a fost un referendum care a fost anulat din aceleasi motive, nu s-a atins pragul de 50%, doar ca situatia de acolo a fost un pic mai sumbra, rata fiind mai mica decat cea din Romania. In orice caz, putem sa ne asteptam la schimbari „explozive”.