Treziți din coșmar de Ilie Dumitrescu
■ în ultimele 7 etape FCM Bacău a pierdut o singură dată și a primit doar un gol ■ 9. FCM Bacău 15 5 4 6 16-15 19 (-5)
Debut jalnic de campionat
Ultima partidă a campionatului trecut, cu Gloria Bistrița. Bacăul nu mai poate prinde locul 5, dar nici pe care era situat înaintea meciului, 6. Meciul se încheie cu victoria băcăuanilor, 2-0, dar în tribuna oficială a stadionului băcăuan Țiți Dumitriu discută aprins cu președintele Gheorghe Chivorchian și cu primarul Dumitru Sechelariu. La scurt timp după acel ultim meci al campionatului, Dumitriu semna un contract pe doi ani cu gruparea băcăuană. Prima achiziție, portarul Florin Prunea, nimeni altul decît cel de care ne leagă atîtea amintiri în poarta echipei naționale, atît plăcute, cît și neplăcute. Dumitriu și-a intrat repede în rol și a încercat să construiască o echipă pentru un obiectiv mult prea îndrăzneț: cîștigarea campionatului, dar obligatoriu participarea într-o cupă europeană. Au urmat cantonamente la Slănic Moldova și în Belgia, unde au fost disputate cîteva meciuri de pregătire destul de reușite în viziunea antrenorului de atunci. Chiar dacă Bădoi părăsea echipa cu doar două zile înaintea debutului de la Timișoara. FCM Bacău pleca favorită în orașul de pe Bega, în fața unei nou promovate. A fost 2-0 pentru timișoreni, într-un meci în care aproximativ 20 de mii de suporteri alb-violeți și-au încurajat frenetic echipa. Chiar dacă prima repriză a fost dominată de băcăuani, care au ratat două mari situații la 0-0, Timișoara a meritat să cîștige. Chiar dacă supărarea a fost cuvîntul de ordine în săptămîna premergătoare meciului cu Universitatea Craiova, Țiți Dumitriu nu părea deloc un antrenor care să capoteze după un prim eșec. Nici după un al doilea sau un al treilea, deși lucrurile nu aveau să meargă așa cum își imaginaseră oamenii de fotbal din sînul clubului. 2-3 cu Universitatea Craiova, într-un joc în care Luțu a făcut ce a vrut, dar în urma căruia președintele onorific Dumitru Sechelariu a acuzat vehement arbitrajul. Era al doilea meci pierdut de către băcăuani iar atmosfera devenea apăsătoare. Balonul de oxigen înaintea întreruperii campionatului a fost luat la București, cu Dinamo, Cursaru egalînd dintr-un penalty. A fost un meci cu cîntec, cu un gol valabil al lui Vlad Munteanu, anulat pe motiv de ofsaid. Nu e mai puțin adevărat că la 0-0 Cursaru a fost oprit, de asemenea, eronat din cursa spre gol de către un fanion ridicat. Un punct cu Dinamo era un punct cu campioana en-titre și urmau două partide acasă, de unde Țiți putea să se scoată.
Coșmarul penalty-urilor ratate
Băcăuanii au început în forță și după 90 de minute Astra plîngea pe teren. FCM Bacău învingea cu 2-0 și se părea că trupa lui Țiți și-a revenit din șocul primelor două etape. A venit însă memorabilul meci cu Ceahlăul, echipă pregătită de Ghiță Poenaru, antrenor care a fost înlăturat cu cîntec chiar de la FCM Bacău. Ceahlăul s-a apărat tot meciul, în timp ce băcăuanii, care, e drept, nu au prins una dintre cele mai bune zile, și-au văzut visul spulberat. Acela de a cîștiga și cel de-al doilea meci consecutiv. Spulberat de cel mai iubit fotbalist în precedentul campionat. Cătălin Cursaru și-a așezat balonul pe punctul cu var, dar Lefter a parat lovitura de la 11 metri. Se mai întîmplă și la case mai mari, dar după cîteva minute același Lefter îi făcea aceeași figură lui Cursaru, care, cu mîinile ridicate, a imitat gestul predării sper un stadion amuțit. La pauză, Cătălin nu a mai vrut să inte pe teren, însă Țiți Dumitriu l-a convins. „Dacă dădea gol imediat după pauză, ar fi trecut peste șocul ratării penalty-urilor”. N-a dat, mai mult, a cerut schimbare și s-a piedut în tunelul dinspre vestiare. Ceahlăul și Ghiță Poenaru plecau cu o remiză cît o victorie de la Bacău, făcînd cîteva mii de oameni să-l regrete pe cel care conducea destinele Ceahlăului.
Demis și apoi rechemat la echipă
Zielele lui Țiți Dunitriu erau numărate. Totuși, Sechelariu a hotărît să pedepsească jucătorii și nu antrenorul, așa cum o făcuse cu Mircea Rednic și Gheorghe Poenaru într-un singur sezon. Lui Țiți i-a acordat încrederea deplină, tehnicianul spunînd că atunci cînd va simți că nu este eficient își va da singur demisia. Gest pe care nu l-a făcut niciodată. Mai mult, în viziunea domniei sale „băieții sînt pe drumul cel bun!!!!”, deși înfrîngerile mergeau pe bandă rulantă. Steaua ne ardea cu un 3-0 usturător, într-un meci în care centralul și-a făcut de cap în detrimentul băcăuanilor, dar în care nici „galben-albaștrii” nu au arătat nimic. O echipă aflată în subsolul clasamentului, dar cu un antrenor care știe jocul, Florin Halagian, pusese gînd rău Bacăului. Unul dintre cei mai controversați antrenori ai campionatului nostru, vestit pentru abilitatea cu care „rezolva” meciurile, Halagian și-a propus să cîștige la Bacău și așa s-a întîmplat. 3-2 pentru FC Argeș și un Țiți Dumitriu care a fost trimis la București. În ultima clipă, Sechelariu a renunțat la gîndul demiterii lui Dumitriu și l-a chemat înapoi la cîrma grupării „galben-albastre”. Țiți atît a așteptat și s-a conformat cerințelor. Șansa lui se numea întîlnirea cu Rapid, din deplasare. N-a fost să fie și a apărut varianta Ilie Dumitrescu.
Ilie Dumitrescu a preluat FCM Bacău
După ce Bacăul a pierdut cu Rapid, la mijlocul săptămînii Ilie Dumitrescu a semnat un contract de un an cu FCM Bacău, discuțiile fiind purtate și cu impresarul său, Giovanni Becali. Din acel moment, soarele a ieșit pe stadionul din Bacău. Primul meci, cu Gloria Bistrița, un semieșec, însă nu o înfrîngere. Același rezultat, 0-0, se înregistra și peste o săptămînă, la Național. Seria lui Ilie Dumitrescu avea să fie oprită doar de Oțelul Galați, 0-1, în penultima etapă a campionatului. Pînă atunci, băcăuanii nu primiseră gol în cinci meciuri și aduseseră din deplasare 4 puncte. Ilie Dumitrescu avea să declare în nenumărate rînduri că echipe nu este pregătită fizic iar acest lucru se va întîmpla abia după perioada de acumulări din iarnă. Dumitrescu a adus la Bacău acel spirit tînăr, dar și acea disciplină de fier de care avea atîta nevoie un colectiv oarecum indisciplinat. „Mister” și-a confirmat statutul de dur la antrenamente, dar și de om deschis în afara terenului. I-a lăudat pe jucători atunci cînd a fost nevoie, însă nu a ezitat să-i „atingă” verbal atunci cînd nereușita s-a răsfrînt asupra picioarelor lui Cursaru, Ciocoiu sau Radu Ciobanu. Noul tehnician al Bacăului și-a asumat permanent vina în cazul eșecului, din fericire, nu a fost decît unul singur, însă atunci cînd echipa a cîștigat, „meritul le-a aparținut în totalitate băieților”. Ilie Dumitrescu a schimbat în totalitate fața unei echipe care se ducea încet dar sigur spre Divizia B. Și nu numai fața echipei ci și a unora dintre jucătorii săi care deveniseră umbre. Cursaru a ieșit din pasa proastă, devenind golgeterul Bacăului, cu 6 reușite. Cu un lot care de la venirea lui Ilie Dumitrescu s-a completat de minune, FCM Bacău îndrăznește acum să privească la podiumul clasamentului. Ceea nu se întîmpla în era Țiți Dumitriu.
Rezultate
Rezultatele înregistrate de FCM Bacău în turul campionatului: 0-2 cu Politehnica AEK Timișoara (deplasare), 2-3 cu Universitatea Craiova (acasă), 1-1 cu Dinamo (d), 2-0 cu Astra (a), 0-0 cu Ceahlăul (a), 0-3 cu Steaua (d), 2-3 cu FC Argeș (a), 0-2 cu Rapid (d), 0-0 cu loria Bistrița (a), 0-0 cu FC Național (d), 1-0 cu UTA (a), 3-0 cu Farul (d), 1-0 cu Sportul (a), 0-1 cu Oțelul (d), 4-0 cu FC Brașov (a). (Cristian BLĂNUȚĂ)
Lasă un răspuns