Iubita deopotriva de ortodocsi si romano-catolici, Sfinta Fecioara Maria este cinstita in fiecare an, la 15 august, in cadrul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului, numita in popor si Uspenia sau Sinta-Maria Mare. Este una din cele patru sarbatori mari inchinate Maicii Domnului, pentru care credinciosii ortodocsi s-au pregatit cu doua saptamini de post si rugaciune. Dupa o veche traditie, cunoscuta mai intii in Apus, trecuta apoi si in Rasarit, la trei zile dupa adormirea ei, Maica Domnului a fost ridicata cu trupul la cer, ca si dumnezeiescul ei Fiu.
De aceea, in anul 1950, pioasa legenda a fost decretata dogma in Biserica Romano-Catolica, si sarbatoarea a primit denumirea de Ridicarea la cer a Sfintei Fecioare Maria. Informatii documentare despre existenta sarbatorii Adormirii Maicii Domnului exista din secolul V. Locul ei de origine este Ierusalimul, caci, ziua de 15 august reprezenta sarbatoarea aniversarii anuale a sfintirii unei biserici a Maicii Domnului, zidita intre Ierusalim si Betleem, aproape de locul unde era mormintul Rachelei, si unde, dupa traditie, Sfinta Fecioara a facut un popas cu putin inainte de Nasterea Mintuitorului.
Generalizarea sarbatorii in Rasarit se datoreste imparatului bizantin Mauriciu (sec. VI), care a rezidit biserica Maicii Domnului din Ghetsimani si care a fixat definitiv si data sarbatorii la 15 august. In Apus, sarbatoarea a fost generalizata de catre papa Teodor I, care era de origine ierusalimiteana si care a impus data de 15 august, ca in Rasarit. Numai crestinii din Galia si coptii egipteni sarbatoresc Adormirea la vechea data (18 ianuarie).
Lasă un răspuns