Bacauanii vor serba miercuri hramul bisericii „Precista” alaturi de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, care va oficia slujba Sfintei Liturghii, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta icoanei facatoare de minuni de la manastirea Neamt. Ctitorie musatina din veacul al XV-lea, sfintul lacas din centrul Bacaului a fost inaltat de Alexandrel Voda, fiul lui Stefan cel Mare, in anul 1491, si este cel mai vechi lacas de rugaciune pastrat in oras.
Admirata de toti cei care au trecut de-a lungul timpului prin tirgul Bacaului, ctitoria voievodala este un semn al credintei stravechi a oamenilor din aceasta zona. In ciuda masivitatii sale, fiind o constructie de piatra, cu ziduri groase, ferestre mici si inguste, biserica Precista nu a fost scutita de loviturile vremurilor. In anul 1933, s-a terminat una din cele mai serioase (la acea data) restaurari a bisericii de catre Comisia Monumentelor Istorice.
Atunci, s-au desfiintat pridvorul si turla din fata, care era practic o clopotnita, cunoscuta ca fiind un adaos. In acelasi timp, turnul de la mijloc a fost refacut in forma octogonala, dupa cum poate fi vazut si astazi. In rest, zidurile din incinta si turnul clopotnita sint noi, neavind o vechime mai mare de 20 de ani. In perioada 1984 – 1990, biserica a fost restaturata, ridicindu-se o clopotnita la citiva zeci de metri distanta de lacas si un gard de piatra.
In 2002, cu ajutorul credinciosilor bacauani, a fost facuta si actuala capela cu casa de praznuire. Linga ctitoria musatina se pastreaza si ruinele curtii domnesti inaltata tot in veacul al XV-lea. De jur imprejur, zidul a fost pictat la initiativa preotului paroh Constantin Tomozei cu icoane ale sfintilor, constituind astfel un loc de rugaciune si meditatie pentru toti pelerinii.
Lasă un răspuns