Efectele secetei se vad si la crescatorii de animale. Dupa citeva runde de discutii cu producatorii agricoli, intre care s-au regasit si fermierii din Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), in conducerea careia se rafla si doi fermieri bacauani, Laurenti Baciu (presedinte) si Daniel Ciobanu (vicepresedinte), ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat o serie de masuri de sprijin in domeniu. Ministerul a constatat ca scumpirea cerealelor are repercusiuni in sectorul cresterii animalelor. Crescatorii au solicitat ca plafoanele care se acorda in schema de ajutor de stat pentru sprijinirea sectorului de bovine si ovine sa fie apropiate de plafonul maxim.
„Dupa ce vom finaliza discutiile cu reprezentantii fermierilor – a spus ministrul -, vom fi in masura sa semnam un acord, atit pe sprijinul pe suprafata, cit si pe sprijinul care va fi acordat crescatorilor de animale si care, avind in vedere anul exceptional, este aproape de plafonul maxim tocmai pentru a compensa eventualele pierderi pe care le inregistreaza acestia. Vreau sa fac precizarea ca, in anul 2011, sprijinul care putea fi alocat la nivel maxim era de 219 milioane de euro pentru sectorul de bovine, iar pentru sectorul de ovine era si este, in continuare, de 78 de milioane de euro. Vom face efortul ca aceste sume si sprijinul acordat pe cap de animal sa fie cit mai aproape de aceste valori, cred eu corecte pentru ceea ce se intimpla in agricultura”.
Guvernul a aprobat stimularea mentinerii activitatii de crestere a bovinelor de carne si a bivolitelor in zonele defavorizate. Astfel, din fonduri europene exista posibilitatea ca in zonele defavorizate sa fie largita baza beneficiarilor de aceste fonduri si, daca pina in anul 2012 cei care beneficiau de un plafon de 30 de milioane de euro erau crescatorii de animale pentru vaci de lapte, din acest an si crescatorii de vaci de carne si bivolite pot primi sprijin specific.
Ministerul a propus si suplimentarea fondurilor pentru Masura 121 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in vederea crearii fermelor de rase de productie. Masura 121 s-a axat, pina acum, mai mult in sesiunile de proiecte in sectorul vegetal. Masura 121 nu mai avea prevazuta nicio sesiune de depuneri de proiecte, dar acum s-au propus realocari fonduri. „Dorim sa diminuam importurile masive de animale destinate cresterii si ingrasarii, dar si crearea propriei baze de productie – a precizat Daniel Constantin. Dorim sa asiguram in mod constant necesarul de material biologic din productia interna, evitindu-se in acest mod fluctuatiile de pret la achizitia acestuia de pe piata externa”.
Ministerul propune sprijin pentru cei care au depus sau care vor depune proiecte prin PNDR si se refera la subventionarea dobinzii la creditele destinate beneficiarilor de masuri din PNDR, prin subventionarea dobinzilor cu fonduri europene. „Putem identifica o suma extrem de importanta care poate ajunge pina la 130 milioane de euro, care va fi pusa la dispozitia bancilor in urma unei licitatii, bancile urmind sa acorde credite cu dobinzi subventionate – a spus ministrul. Prin creditele cu dobinda subventionata se permite demararea activitatilor care pina acum, din lipsa de fonduri, nu incepeau”. Cuantumul acestei subventii va consta in diferenta dintre dobinda de referinta stabilita de Comisia Europeana pentru Romania, care la data de 1 iunie 2012 a fost de 5, 58%, si dobinda perceputa de banca. Pentru un credit de 100.000 de lei, la care banca aplica o dobinda, de exemplu, de 12%, adica 12.000 lei pe an, beneficiarul va plati o dobinda doar de 5,58%, adica 5.580 de lei pe an, iar Ministerul Agriculturii va plati din fonduri europene diferenta de 6.420 de lei pe an, pentru toata perioada de finantare.
Lasă un răspuns