Ministerul Agriculturii a acceptat realitatea ca fermierii au nevoie de sprijin in aceasta perioada in care se fac pregatirile necesare pentru campania din toamna. Astfel, la recentele intilniri pe care conducerea ministerului a avut-o cu reprezentantii asociatiilor producatorilor agricoli, intre care LAPAR – Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, condusa de bacauanul Laurentiu Baciu, s-a convenit ca din acest an Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura sa elibereze adeverinte pe baza carora fermierii pot merge la banci pentru credite.
Un numar de banci au semnat, in acest sens, acordul tripartit cu Agentia de Plati si cu Fondul de Garantare a Creditelor Agricole, iar creditele se dau inca din 25 iulie.
Pe baza acestei adeverinte, fermierii pot sa ia un credit punte de pina la 95 de euro pe hectar.
„Este un sprijin real pe care il devansam pentru fermieri pentru a putea avea la dispozitie sumele necesare pentru campania de recoltat si pentru campania de insamintat din aceasta toamna” – a spus ministrul Daniel Constantin. Cea de-a doua etapa, nivelul sprijinului pe care il va primi pe suprafata fiecare fermier, va fi stabilita, asa cum spune Regulamentul European, pe 5 octombrie, printr-o Hotarire de Guvern.
„Toate acestea – a precizat ministrul – dupa ce vom finaliza discutiile cu reprezentantii fermierilor. Vom semna un acord cu acestia, care va prevedea nivelul sprijinului suplimentar de la bugetul de stat pe care il vor primi fermierii. Deja am facut demersurile si ajungem la etapa a treia, la Comisia Europeana. A fost aprobat acest demers, ca din 16 octombrie sa se plateasca in avans 50% din SAPS (platile directe pe suprafata de teren agricol)”.
Din sprijinul european, care este de 120 de euro la hectar, fermierul trebuie sa primeasca in jur de 55 – 60 de euro, care vor intra in contul sau. Cei care au luat un credit-punte au, astfel, posibilitatea sa stinga o parte din credit, iar ceilalti pot sa foloseasca banii asa cum cred de cuviinta. In ultima etapa, asa cum spune si Regulamentul European 73 din 2009, de la 1 decembrie, se vor plati sumele integrale catre fermieri intr-un cuantum care va fi stabilit prin HG si prin acordul pe care ministerul il va semna cu fermierii. (Petru DONE)
Lasă un răspuns