– fenomenul are la baza efectele secetei – toate produsele fabricate de cel mai mare jucator bacauan din domeniu, Pambac, s-au scumpit – reducerea TVA la alimente ar aduce o ameliorare, iar Pambac promite ca ar micsora preturile de a doua zi
Piinea de Pambac este mai scumpa, de circa zece zile, mai scumpa cu 8%. Si nu doar piinea obisnuita, ci toate celelalte produse ale cunoscutului producator si procesator din Bacau sint mai mari. Masuyra luata in Bacau nu este una singulara, ea a fost deja aplicata de toti jucatorii din aceasta piata. Seceta din ultimii doi ani, dar mai ales din aceasta vara, scumpirea materiilor prime, in special, sint principalele motive care au dus la astfel de masuri. Iar ceea ce se intimpla vine sa contrazica din nou aprecierile facute, recent, de ministrul Agriculturii, care aprecia ca in aceasta toamna nu va fi vorba de scumpiri la alimente.
„Am marit pretul la franzela Pambac, dar si la celelalte produse de panificatie si patiserie, cu 8%” – ne-a declarat presedintele companiei Pambac, Alin Giurea. Pretul la raft, la franzela de 300 de grame a crescut de la 1,20 la 1,30 de lei. Motivele? In principal cresterea pretului materiei prime, griul, care in acest moment costa 1,25 – 1,26 de lei kilogramul, fata de 0,80 – 0,85 de lei luna trecuta. Cresterea este de peste 50%. „Din pacate – a continuat domnul Giurea -, trendul crescator la pretul griului se mentine. Nu stiu unde se va ajunge, pentru ca in vremurile acestea nu mai putem face nicio previziune. Dar eu cred, totusi, ca usor-usor cresterea se va domoli. Numai ca datorita cresterii preturilor griului, a utilitatilor, a carburantilor, a energiei electrice si a gazelor nu vom putea mentine numai aceasta crestere. Acum, noi calculam si vom fi nevoiti, in perioada urmatoare sa mai crestem preturile. La toate produsele. Inclusiv mamaliga se va scumpi, deoarece porumbul are o crestere mai mare la pret decit a griului, de peste 56%”.
Solutia de a mentine firma in activitate, ca in cazul tuturor procesatorilor, este vazuta, la Pambac, tocmai cresterea preturilor, dar ponderat. „Oricum – a opinat Alin Giurea -, alta tendinta nu va fi. Noi, Pambac, avem un avantaj, pentru ca de la 1 ianuarie 2010 nu mai avem nicio datorie la capitolul investitii, deci nici o presiune suplimentara pe costuri. Dar tot trebuie sa majoram preturile tuturor produselor, pentru acoperirea costurilor. Nu poot spune cu cit, dar calcule facem”.
Presedintele Pambac a readus si de aceasta dat in discutie mult comentata masura de reducere a TVA-ului la produsele alimentare, la produsele de baza. „Impreuna cu patronatul – a mai spus Alin Giurea – am discutat cu ministrul Agriculturii, sa accepte numai pentru piine, macar, o astfel de masura, pentru a se vedea efectele in piata in urmatoarele luni. Daca se va reduce TVA-ul de la 24 la 9 sau la 5 la suta, cum se discuta, Pambac va reduce de a doua zi pretul la raft cu acelasi procent de reducere a TVA”. Reducerea TVA nu este vazuta, la compania din Bacau,doar ca o masura de reducere a preturilor, aplicabila imediat, ci este si o masura care ar trebui luata pentru diminuarea evaziunii fiscale. „Eu cred ca acest fenoment a ajuns la peste 80 la suta in piata fainii industriale si a produselor de panificatie. A ajuns de nestapinit, dar si de neimaginat” – a mai opinat presedintele Pambac.
Alin Giurea a declarat presei ca vinzarile au fost mai mici in acest an, raportat la anul trecut, ceea ce s-a vazut si in cifra de afaceri. In primele sase luni, Pambac a avut o scadere a afacerilor de 26%, fata de intervalul similar din 2011. Anul trecut, Pambac a raportat o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro. De fapt, consumul de piine a scazut, in ultimii ani, de la 108 – 110 kilograme pe cap de locuitor in perioada 2007 – 2008, la circa 101 kilograme in 2011, conform datelor Rompan, asociatia profesionala a morarilor si panificatorilor din Romania.
marius_torino a zis
Fie pâine cât de rea…zicea o vorba,dar pâna la urma nu mai e buna nici pâinea de acasa,plus ca se scumpeste mai mereu…
H2SO4 a zis
Daca Pambac scumpeste cu ,,placere,,pretul la piine de ce nu stopeaza si furtul de griu din vagoane? Tone de griu sunt sustrase din vagoane cu largul concurs al unor indivizi din interiorul societatii.Vagoanele se golesc partial dupa care se trag in spatele societatii de unde griul ramas se incarca in saci si pleaca pe destinatii de dinainte stabilite intre hoti si persoanele din societate.Jaful este mare,iar nepasarea conducerii este suportata de cumparator. E mai simplu sa scumpesti piinea decit sa-ti faci curatenie in propria ograda.