Sarbatoarea satului Tescani ajunge, pe 8 septembrie, la a doua sa editie, dupa ce anul trecut un grup de initiativa animat de fiul satului, Vlad Marin, a organizat primul eveniment de acest gen. Rude, consateni, fosti colegi de scoala, prieteni si nu numai s-au intilnit atunci si se vor intilni si in acest an in Lunca Tazlaului la hora satului pentru a se revedea si pentru a marca un eveniment care se vrea unul traditional. „Sarbatorirea satului nostru – spune Vlad Marin – intra in traditie, din acest an. Este si va fi in fiecare an un prilej de a ne revedea plaiul natal, dar si parintii, rudele, consatenii, fostii colegi de scoala si prietenii. Acolo sint locurile in care ne-am jucat sau am invatat, acolo ne-am distrat si ne-am petrecut multi ani impreuna”.
Sarbatoarea a fost programata intr-o zi sfinta din Calendarul crestin ortodox, de Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, zi de hram pentru biserica din sat. Pentru participanti, organizatorii evenimentului au prtegatit un spectacol artistic, in care vor aparea talentele din sat, dar si din imprejurimi, precum si un program de intreceri sportive. Ziua va fi incheiata cu o mare discoteca in aer liber. Evident, toate punctele din program vor fi precedate de o liturghie oficiata de preotul satului, iar satenii vor avea din nou ocazia sa se intilneasca, la acest eveniment, cu cei care conduc comuna Beresti-Tazlau, din care face partte satul Tescani. Citeva surprize au fost prtegatitem de organizatori pentru aceasta sarbatoare, care vor fi dezvaluite la timpul potrivit.
Satul Tescani a intrat in istorie si in legenda prin mai multe evenimente care au avut loc aici, unul dintre cei pentru care vin din toata lumea vizitatori fiind Conacul Rosetti-Tescanu, in care a trait citiva ani compozitorul George Enescu, locul in care a si fost creata opera Oedip. Tescani este, permanent, un loc de pelerinaj, din aceste motive. (Petru DONE)
Lasă un răspuns