Plin de evenimente politice majore acest decembrie in care ni s-a jucat viitorul pentru cel putin urmatorii patru ani pe fondul crizei economice care a inceput sa-si arate coltii, cu care ameninta sa-i muste pe cei mai multi dintre romani. Dupa scrutinul legislativelor, negocierile pentru adjudecarea puterii executive, dubla nominalizare a premierului, parafarea Parteneriatului pentru Romania, impartirea feudelor ministeriale, intrarea in piine a noului Parlament si formarea Guvernului, ne putem permite un moment de respiro pentru a ne mai trage sufletul si a vedea ce se mai intimpla in jurul nostru; pe la vecinii de peste Prut, de exemplu, unde apele se pare ca isi urmeaza cursul domol, dar ascund destule surprize printre meandrele guvernarii comuniste, demonstrind ca sint in continuare prea murdare pentru limpezirea lucrurilor. Un fapt imbucurator, totusi: romanii moldoveni de la Chisinau, Balti, Soroca, Orhei, din toate tinuturile basarabene, se incapatineaza sa-si revendice radacinile strabune in confruntarile cu rusofilii si cu cei ce promoveaza falsele idei privind adevarurile istorice ale originilor populatiei autohtone. Identitatea nationala a moldovenilor este romaneasca, titreaza Jurnalul de Chisinau intr-un editorial recent aparut, prilejuit de dezbaterile la masa rotunda avind ca tema evenimentele ce au urmat proclamarii independentei si revenirea la patria-muma din urma cu noua decenii. Concluzia nu poate fi decit una singura, au tinut sa aprecieze expertii in istorie din Republica Moldova, alaturi de care s-a aflat si cercetatoarea franceza Catherine Durandin: „Nu se poate ca identitatea nationala a Moldovei sa fie alta decit cea romaneasca, ea formind Tara Romaneasca in trecut, avind aceeasi limba, istorie si cultura”, a sustinut aceasta. Pentru a se ajunge la consensul stiintific conform caruia „…atit noi, cit si politicienii din Republica Moldova nu pot schimba istoria in scopuri politice sau de alt gen (…), Rusia fiind cea care a dus dintotdeauna o politica de rusificare sistematica a Basarabiei”. Evoluta evenimentelor din ultimele doua decenii demonstreaza acest proces, „…conducerea actuala incercind sa ne impuna istoria integrata pentru a ne uita radacinile romanesti”, a subliniat unul dintre participantii la dezbatere relevind, totodata, faptul ca „…politicienii incearca sa ne impuna niste valori diferite de cele romanesti”, care demonstreaza ca „…acestia sufera de un anumit grad de carenta, xenofobie si rusificare treptata, care dateaza din timpul Uniunii Sovietice”.
Si argumentele unor asemenea sustineri nu trebuie cautate in alte parti. Acelasi ziar chisinauan relateaza ca de 1 Decembrie, ziua Unirii celei Mari a tuturor romanilor, un grup de tineri moldoveni rusi sau rusofoni s-a postat in fata monumentului domnitorului Stefan cel Mare pentru a impiedeca depunerea de flori, declarindu-se nici mai mult, nici mai putin „patrioti ai Republicii Moldova” si luindu-si ca sprijin sloganul „Suntem contra Unirii, suntem pentru integritatea si suveranitatea tarii”. Acest asa-numit „patriotism moldovenesc” este, insa, lovit de fenomenul neoromanofobiei, alimentat si sustinut din plin si pe fata de conduita conducatorilor comunisti, care nu au facut altceva decit sa monopolizeze acest sentiment si sa-l puna in serviciul propriilor interese. Acesti tineri se considera discriminati pentru ca „…nu toti moldovenii vorbesc rusa si sunt obligati sa studieze limba <
Sansa depasirii acestor anomalii post-sovietice nu poate fi decit acccederea Republicii Moldova in structruile NATO si in Uniunea Europeana. Deocamdata, insa, Moscova prefera sa taca. Statuqoul e mai profitabil.
Lasă un răspuns