Grupul de circa 40 de reprezentanti ai crescatorilor de vaci din judetul Bacau, care fac parte din Asociatia Crescatorilor de Taurine (ACT), care au participat la actiunea de protest organizata in Vama Nadlac, s-au intors ieri, 19 decembrie, acasa. Ei au fost inlocuiti de alte grupuri de protestatari, din alte zone ale tarii. Crescatorii de taurine au reluat, ieri, pentru a treia zi, consecutiv, protestele in apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Nadlac, din Arad.
„Actiunea la care am luat parte, prin reprezentanti ai asociatiei noastre din toata Moldova – ne-a declarat, ieri, vicepresedintele filialei bacauane a ACT, Ioan Chiriac – , are la baza realitati peste care nu se mai poate trece. Noi cerem, din capul locului, conditii civilizate pentru a ne desfasura activitatea si pentru a face afaceri in acest domeniu. Concret, cerem autoritatilor sa stopeze importurile de lapte, pentru ca nu este de cea mai buna calitate. Vrem sa atragem atentia asupra problemelor cu care se confrunta crescatorii de taurine. Daca nu ni se rezolva problemele, vom ajunge sa blocam intrarile in fabricile de lapte din tara, care lucreaza cu lapte din import”.
Lapte dubios din import
Laptele importat este adus ilegal in Romania, pentru ca nu se respecta nici legea cotei, nici trasabilitatea laptelui acestuia. „Am protestat impotriva importului de lapte din Ungaria si Polonia – a precizat Ioan Chiriac. Se aduce in Romania, dar nu stim de unde. Astfel ca nu ne putem da seama daca este sau nu cu probleme. Si romanii nu mai fac nici un control la trecerea laptelui in Romania, la punctele de frontiera. Aceste importuri duc la disparitia fermierului roman. Se aduc peste 400 de tone de lapte pe zi in Romania, din Ungaria si Polonia si, atunci, e clar ca fermierul roman poate sa traga obloanele. laptele vine din Ungaria, de exemplu, subventionat puternic. De aici, o concurenta neloiala. In plus, laptele este pasteurizat, tratat termic si nu mai stii ce incarcatura bacteriologica are. Astfel, se ceaza posibilitatea ca laptele sa fie falsificat, pentru ca numai marii producatori pot face aceasta. Cei mici nu au instalatiile necesare”. Este destul de aproape, in timp, exemplul Danone, cu lapte falsificat si necontrolat din punct de vedere al conformitatii. In Romania, numarul crescatorilor si al fermelor care livreaza lapte conform este foarte mic. Ioan Chiriac sustine ca aceasta se intimpla datorita politicii agricole gresite, dar si a secetei devastatoare din 2007, care au dus la reducerea efectivului matca de vaci cu lapte. „Nu se mai stie clar care este orientarea in acest domeniu de activitate – a mai spus vicepresedintele ACT Bacau. Astfel, tot mai putini oameni vor mai lucra in zootehnie, unde lucrul are un specific al lui, iar activitatea este cu foc continuu”.
„Noi am crescut cu lapte romanesc”
Protestele crescatorilor de vite au inceput miercuri, cind aproximativ 100 de persoane au fost prezente intr-o parcare de pe marginea DN 7, din apropierea punctului de trecere a frontierei romano-maghiare. Joi, fermieri din judetele Bacau, Timis, Hunedoara, Covasna, Alba, Galati si Arad au continuat protestele din apropierea Vamii Nadlac, afisind pancarde inscriptionate cu „Mafie si nepasare, vaca romaneasca moare”, „Copiii nostri beau lapte otravit, din Vest” sau „Noi am crescut cu lapte romanesc”. De asemenea, protestatarii au afisat banere prin care solicita guvernantilor sa protejeze zoothenia romaneasca: „Vrem aceleasi subventii ca si fermierii din Uniunea Europeana”, „Inmormintam agricultura, daca Guvernul si Ministerul Agriculturii nu iau masuri corespunzatoare”. Crescatorii de vite prezenti in apropierea Vamii Nadlac au adus oua si rosii, cu care au aruncat inspre cisternele cu lapte care intrau in tara.
Lasă un răspuns