Prefectul Claudiu Octavian Şerban a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean situaţia pregătirilor pentru începutul noului an şcolar şi, în acest sens, astăzi, 11 septembrie 2012, de la ora 11.00, a avut o întâlnire de lucru cu conducerea instituţiei.
Discuţiile purtate au vizat autorizaţiile sanitare pentru unităţile şcolare, încadrarea cu personal didactic, organizarea claselor pregătitoare, achiziţionarea mobilierului şcolar, necesarul de microbuze şcolare, asigurarea manualelor şi rechizitelor şcolare, situaţia unităţilor şcolare afectate de furtună, precum şi identificarea soluţiilor adecvate pentru ca unităţile şcolare să-şi poată primi elevii în cele mai bune condiţii în prima zi de şcoală, 17 septembrie 2012.
Astfel, potrivit informaţiilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, 91% din unităţile şcolare cu personalitate juridică au autorizaţie de funcţionare, din total 177 de unităţi şcolare cu personalitate juridică la nivelul judeţului Bacău, 2 unităţi de învăţământ sunt în curs de autorizare, iar 14 unităţi şcolare necesită lucrări de canalizare, amenajare şi igienizare a grupurilor sanitare, reabilitare clădiri.
În ceea ce priveşte încadrarea cu personal didactic, metodologia de ocupare a posturilor didactice este în derulare, în prezent posturile fiind ocupate în proporţie de 93,2 %, existând un număr de 282 de posturi neocupate atât în învăţământ primar cât şi preprimar, acesta reprezentând un procent de 2,8% dintr-un total de 9955 de posturi aprobate la nivelul judeţului Bacău. Acestea urmează a fi ocupate prin concurs organizat la nivelul unităţilor şcolare.
În 172 de unităţi şcolare cu personalitate juridică au fost organizate 332 de clase pregătitoare în care vor fi cuprinşi un număr de 4411 elevi. Necesarul de cadre didactice este asigurat în totalitate, fiind pregătite în acest sens un număr de 333 de cadre didactice. De asemenea, mobilierul specific a fost achiziţionat în 161 de unităţi şcolare, urmând ca în celelalte 11 unităţi şcolare să fie achiziţionat până la finalul acestei săptămâni.
Pentru transportul elevilor, la nivelul judeţului Bacău, există 80 de microbuze şcolare, fiind necesare încă 27 de microbuze pentru care a fost făcută solicitare către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Pentru toţi elevii claselor I sunt asigurate manualele şcolare şi pentru elevii claselor II-XII sunt asigurate în proporţie de 99%. De asemenea, rechizitele şcolare vor fi distribuite după data de 1 noiembrie 2012, urmare a derulării procedurilor de licitaţie din 20 octombrie 2012.
Cele 34 de unităţi şcolare afectate de furtună vor beneficia de fonduri cu încredinţare directă acordate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, lucrările de reparaţii fiind necesare la exteriorul clădirilor, fără a afecta derularea procesului de învăţământ.
Un alt subiect discutat a fost cu referire la programul de şcoală al claselor terminale din unităţile şcolare în care s-au organizat clase pregătitoare unde, din lipsa spaţiilor necesare, aceste clase sunt în situaţia de a-şi desfăşura activitatea după-amiaza.
Prefectul Claudiu Octavian Şerban a solicitat Inspectoratului Şcolar să identifice soluţii pentru a facilita o bună derulare a programului de pregătire al elevilor şi în special al elevilor din clasele a VIII a, într-un mod echitabil şi nediscriminatoriu, în conformitate cu prevederile legale. De asemenea, a solicitat Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Poliţiei de Proximitate şi Poliţiei Locale asigurarea pazei şi supravegherea unităţilor de învăţământ, o dată cu începerea noului an şcolar.
Cancelaria Prefectului
alina a zis
Daca s-au burdujit scolile cu clase pregatitoare, after school-uri…unde sa se mai faca pregatiri suplimentare? Aaaaa acasa la profi, pe banii miei….mersi, nu servesc!