Ziua de 17 septembrie a inceput cu un trafic infernal. In punctele cele mai aglomerate din centrul municipiului Bacau doar prezenta unor agenti de circulatie a ferit orasul, la ore ale diminetii, de ambuteiaje repetate. La scolile de centru, copiii de virsta primara sau prescolara sint adusi cu masini personale, putini elevi cu flori in miini coboara in zona aceasta din autobuze. La Scoala gimnaziala „Spiru Haret” abunda tinutele office, all black.
Si-au adus copiii la festivitatea de deschidere de an scolar avocati, politicieni, oameni de afaceri. Vezi batiste grena la reverul hainei dar si tinute modeste. Copiii poarta in miini buchete cu flori, parintii, camere video performante. Trotuarele din preajma colegiilor s-au transformat in podiumuri de moda. Fetele de liceu se intrec in tinute provocatoare.
Rochii scurte, mulate, tocuri cui, machiaj strident. In fata acestei realitati, mesajul de inceput de an scolar al inspectorului scolar general bacauaan, Teodora Sotcan, pare putin anacronic: „Atit de des invocata, cu indreptatire, traditia invatamintului preuniversitar românesc, „cu modificarile si completarile ulterioare”, e lucrarea necontenita, plina de rivna, a cel putin doua stari de spirit, mostenite din generatie, in generatie printr-o tacuta intelegere a sensului devenirii noastre istorice: curajul de a educa si speranta”.
Dupa primele ore ale diminetii trotuarele de linga colegiile tehnice s-au umplut de asemenea de adolescenti cu tigari in miini, iar cafenelele din preajma institutiilor de invatamint, de clienti, asa cum an de an, listele multor scoli bacauane se umplu de picati la Bac. O deschidere de un surprinzator (in acest context) firesc a avut Colegiul National de Arta „George Apostu”, unde participantii au asistat la o slujba de binecuvintare, tinuta de preotul Ioan Plescau („Dumnezeu este frumosul si arta slujeste frumosul”, a spus parintele bacauan), si la un spectacol de muzica si coregrafie, sustinut de tinerii artisti ai institutiei de invatamint.
Vedeta evenimentului a fost ca de obicei contratenorul Narcis Iustin Ianau, care a impresionat publicul cu vocea sa. „Cred ca reforma ar trebui sa porneasca din interior”, a spus adevarul zilei, de pe scena acestei festivitatii de inceput de an scolar, viceprimarul de Bacau Dragos Luchian. (Laura HUIBAN)
H2SO4 a zis
Da, cica a inceput scoala.Dar am o nedumerire: unde se tin cursurile? Ieri pe la 10 trecute in scolii prezenta era 0,pe cind in restaurante,barurii,cafenele,biturii si bodegii prezenta era 100%.Nu mai sunt educative scolile si atunci este nevoie de o schimbare de decor?Bravo sistem de invatamint romanesc,bravo profesorii,bravo parintii,bravo elevii!!!!!!!! Cum ii turcul asa-i si pistolul,unii se fac ca tin cursurii,altii se fac ca vin la ele.In Finlanda dupa ce intra ultimul elev se inchide usa scolii si se deschide dupa terminarea ultimei ore de curs.Nimenii nu mai paraseste institutia respectiva,indiferent ca este elev sau profesor.Ei traiesc in comunism sau democratia la ei se bazeaza pe alte principii? Cit priveste vestimentatia elevului roman este asemanatoare cu imaginea unui afis de circ.Printii ,la sfirsit de an sunt scandalizati de rezultatele la invatatura obtinute de progeniturii.De ce nu sunt scandalizati de prezenta si de tinuta ? Personal mi se pare ca ABC-ul scolii incepe cu respect,bun simt si cei 7 ani de acasa.Cind parintii nu au asa ceva de unde sa mai ceri elevilor?Cit priveste pe profesorii,pentru ei sunt mai importante vacantele lungi si salariile cit mai mari,in rest Dumnezeu cu mila. O intrebare insa:toate rebuturile ce ies pe portile scolilor de cine vor fi platite?