La propunerea primarului Laurentiu Neghina, intreaga platforma industriala a Onestiului a fost trecuta in zona D de impozitare, cu cele mai mici taxe pe terenuri si cladiri, proiectul fiind aprobat in sedinta de ieri a Consiliului local, cu 16 voturi “pentru” si o abtinere. Precedenta incadrare a platformei fusese facuta in septembrie 2011, la propunerea fostului primar, Emil Lemnaru, care trecuse zona industriala la categoria A de impozitare, cu taxe maxime, desi cele 3 mari societati de acolo, Rafo, Chimcomplex si Carom, solicitasera in instanta de judecata trecerea de la zona B, la zona C.
Printre cei care au reactionat imediat fata de masura impusa de Lemnaru, in 2011, s-a numarat si actualul primar, Laurentiu Neghina, care a sustinut inca de atunci ca este vorba de un abuz, iar unul dintre obiectivele lui din campanie a fost trecerea platformei in zona D. De aceeasi parere a fost si Institutia Prefectului Judetului Bacau, care a atacat in instanta hotarirea promovata de Lemnaru, precum si judecatorii bucuresteni, care, la solicitarea celor 3 mari firme de pe platforma, au suspendat decizia propusa de fostul primar si aprobata de legislativul onestean in 2011.
Cum hotarirea din 2004, ce stabilea zona B pentru platforma, fusese si ea suspendata, s-a ajuns in situatia unui “vid legislativ”, dupa cum a precizat Robert-Ionut Chiriac, director juridic in cadrul Primariei Onesti. Ca urmare, primarul Laurentiu Neghina a initiat proiectul aprobat ieri, pentru incadrarea platformei industriale in zona D. El a motivat ca este necesara implicarea administratiei locale in sustinerea mediului de afaceri, mai ales in domeniul industrial, tinind cont si de faptul ca dezindustrializarea a fost si una dintre cauzele pentru care Onestiul a ajuns pe Locul II in topul oraselor depopulate din Romania.
“In loc sa sutina mediul de afaceri local din domeniul industrial, cel mai mare contributor la bugetul local al Municipiului Onesti si angajator de forta de munca, fosta administratie locala a hotarit impunerea unei fiscalitati maxime zonei industriale”, a sustinut Neghina.
Scaderea taxelor si impozitelor duce la incasari mai mari la bugetul local
Conform consilierului PSD Emil Lemnaru, prin trecerea platformei de la zona A, la zona D, “bugetul local va fi prejudiciat de anumite sume”, dupa cum a spus el, insa Laurentiu Neghina l-a contrazis si a sustinut ca, dimpotriva, “este o solutie de a atrage bani la bugetul local”. El a fost intarit si de directorul juridic Robert-Ionut Chiriac, care a precizat ca, dupa suspendarea in instantele de judecata a hotaririlor privind zonarea, firmele de pe platforma nu au mai platit nimic.
“Prin trecerea la zona D, s-ar relua platile si s-ar aduce bani la bugetul local”, a spus Chiriac. Singurul care s-a opus proiectului a fost liberalul Mihai Sova, cel care a sutinut si anul trecut, cu vehementa, ca platforma trebuie trecuta in zona cu taxe maxime.
Sova a cerut retragerea proiectului, pe motiv de nelegalitate si discriminare, iar amendamentul depus de el s-a referit la trecerea in zona D doar pentru firmele care au activitate de service pe platforma. Insa doar Sova a votat pentru amendamentul sau, in timp ce 9 consilieri au votat “impotriva”, iar altii 7 s-au abtinut. Opinii legate de o posibila discriminare au mai fost prezentate si de alti consilieri, care s-au referit la faptul ca, pentru perioada septembrie 2011 – septembrie 2012, in care a existat hotarirea promovata de Lemnaru, cu zona A de impozitare, doar Rafo, Chimcomplex si Carom au facut actiuni in instanta de judecata. Daca vor cistiga, cele 3 societati vor plati taxe corespunzatoare zonei D, in timp ce restul firmelor de pe platforma vor plati taxe de nivel A, pentru anul care a trecut din septembrie 2011.
Primarul Neghina a aratat ca orice firma de platforma poate, daca doreste, sa deschida actiune in instanta, la fel cum au procedat cele 3 mari intreprinderi. Iar consilierul Stefan Martin a precizat ca doar Rafo, Chimcomplex si Carom au suprafete enorme de teren, in timp ce alte firme au suprafete cu mult mai mici, iar diferenta de la zona A, la zona D nu este atit de mare. Pe de alta parte, consilierul PNL Danut Oprea a solicitat ca firmele de pe platforma sa prezinte, peste 12 luni, o “informare de curtoazie”, in care sa arate in ce mod au folosit cistigul obtinut din reducerea taxelor.
Primarul Laurentiu Neghina a explicat ca, in principal, cistigul obtinut de firmele din zona industriala se va face simtit prin angajarea de noi salariati. Neghina a precizat ca deja Chimcomplex intentioneaza sa angajeze 80 de oameni noi.
Exemplul pozitiv al Bacaului
Desi este primar de nici 3 luni de zile, Laurentiu Neghina a promovat deja 3 hotariri de factura liberala, privind reducerea unor taxe si impozite, inclusiv la piata si la bazar. Spre deosebire de fostul primar, actualul sef al executivului onestean considera ca prin reducerea unor taxe si impozite, incasarile la bugetul local nu scad, ci cresc, iar semnale in acest sens au inceput deja sa apara din zona pietei si a bazarului.
Masurile impuse de Neghina au fost aplicate cu succes si in municipiul Bacau, unde primarul Romeo Stavarache si consilierii locali au aprobat facilitati pentru mediul de afaceri, prin scaderea unor taxe si impozite. “Am redus impozitele pe capacitatile de productie si pe cladiri, cu 32,5 % fata de minimum existent in Romania – a precizat primarul Bacaului, Romeo Stavarache, in cadrul forumului Regenerarea Industriala a Romaniei, organizat in octombrie 2011, de catre Platforma Europeana de Dezvoltare (EDP – The European Development Platform). Acest lucru a facut ca la 31 martie sa avem colectat, aproape 100 %, impozitul pe tot anul”.
George MARTIN
saotome a zis
In aparenta este o masura buna dar la o analiza atenta se nasc mai multe intrebari. De ce numai cele trei societati beneficiaza de reducerea impozitului pe teren? Dar celelate societati comerciale onestene nu creeaza si ele locuri de munca? Nu platesc si ele impozite pe terenuri majorate ?Sa fie o recompensa pentru sponsorizarile facute PDL-ului si lui Neghina in campania electorala?
Adrian Pistea a zis
Toata platforma beneficiaza omule. Citeste bine inainte sa scrii. Cele 3 societati sunt singurele care au actionat in instanta si au suspendat vechea hotarare. Deci numai lor li se plica hotararea anterioara din urma, e firesc. Ceea ce ramane este ca platorma va fi sprijinita. Deschide ochii!
saotome a zis
Nu-i suficient sa deschizi ochii trebuie sa si intelegi. In zona industriala sunt mai multe societati comerciale care au platit deja impozitul majorat spre deosebire de cele trei care il vor plati diminuat.Nu inteleg de ce se s-au abrogat hotararile trecute in conditiile in care instantele nu s-au pronuntat definitiv.Cred ca trebuiau epuizate toate caile de atac ale primariei pentru ca totusi sunt banii comunitatii si candva ,cei care renunta acum la acesti bani, vor da seama pentru asta. In plus ,un principiu juridic spune ca nu poti legifera pentru trecut si deci nu poti anula o hotarare care a produs deja efecte. Dar pentru Neghina si ai lui nu conteaza legea ci doar clientela si bunul plac. Apropo de deschiderea ochilor Adrian, nu stiu ce ai inteles ca inseamna ca delimitare in spatiu platforma industriala ,pentru ca ,in opinia mea ,in aceasta platforma ar trebui sa fie pe langa cele trei pomenite si UTON, TERMO, ALBRAU, ELON si alte multe societati a caror salariati insumati inseamna mii ca ordin de marime.Din aceste motive daca analizezi cu obiectivitate problema in discutie poti constata ca din lipsa de profesionalism a administratiei locale multe societati sunt victimile unei discriminari .In concluzie , competenta si atentie marita tovarasi ,pentru ca buna intentie nu este suficienta!