– mii de bacauani sunt asteptati sa participe, duminica, 23 septembrie, la slujba de resfintire a bisericii “Sf. Ioan”din municipiul Bacau, ce va fi oficiata de PS Episcop Ioachim Bacauanul alaturi de un sobor de preoti si diaconi
Bacaul va fi duminica in sarbatoare. La 200 de ani de atestare documentara, dupa numeroase lucrari de restaurare si innoire, biserica “Sf. Ioan” va fi resfintita de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului sI Bacaului, in cadrul unei ample slujbe religioase ce va incepe in jurul orelor 8.00. Toata suflarea crestina este asteptata sa participle la acest eveniment cu o semnificatie aparte pentru comunitatea bacauana. Pentru ca istoria aparent scurta a acestui locas de rugaciune insumeaza o buna parte din insusi trecutul recent al urbei. Mai mult, toti credinciosii, barbati si femei, se vor putea inchina in aceasta zi si in sfintul altar al bisericii.
Biserica Sf. Ioan a fost ridicata de preotul Ioan Moisa si mestesugarul Ioan Mocanu, la marginea cimitirului de atunci, intre anii 1802-1812. Dorinta oamenilor a venit dupa marele cutremur din 1802, cind albia Bistritei s-a mutat spre Siret, lasind in urma un mare dezastru, ce a afectat inclusiv biserica Precista, singura existenta la acea data in Bacau. Fiind lipsiti de un spatiu de rugaciune propice, bacauani si-au indreptat atentia spre aceasta zona, in care se afla si un cimitir. Dupa 10 ani de munca, biserica Sf. Ioan a fost construita intr-un stil neobizantin, adaptat moldovenesc, avind ca ornament vizual impozant la exterior clasicul briu impletit moldovenesc. Inclusa pe lista monumentelor istorice de catre Nicolae Iorga, biserica a fost scoasa din lista in anul 1955, pe motiv ca era ‘lipsita de importanta artistica si culturala”, dupa cum a explicat parintele paroh Vlad Ungureanu.
Lovita de vicisitudinile vremurilor, biserica a fost refacuta si repictata de mai multe ori in cele doua veacuri de existenta, insa perioada cea mai grea avea sa fie in perioada comunista, mai ales ultimii ani, cind, alaturi de colegul sau, preotul Popa Nicolae, parintele Ungureanu trebuia sa faca fata si “euforiei” comuniste care radea de pe fata pamintului tot ce inseamna istorie.
“Imi amintesc de faptul ca putin timp inainte de Revolutie, pe locul unde acum se gaseste o troita, veneau muncitorii care bagau tarusi in pamint pentru a face masuratori in vederea construirii unui bloc cu fatada spre strada Razboieni.
Fiind pe terenul bisericii, seara ma duceam si-i arucam. Mi s-a intentat de catre militie proces verbal de contraventie pentru “distrugerea repetata a tarusilor de trasare a constructiei Blocului efectat de Trustul Local de Constructii Bacau”.
Am fost nevoit sa ajung in instanta, insa au venit evenimentele din 89 si totul s-a oprit. Blocul nu a mai fost construit, iar biserica a ramas cu vederea dinspre rasarit neacoperita de betoanele comuniste”, a povestit preotul Ungureanu.
De altfel, acesta a fost doar sfirsitul unui capitol dureros din istoria acestei bisericii si nu numai. Putini bacauani mai cunosc faptul ca actuala intersectie a strazilor Oituz si Razboieni, era in urma cu peste o suta de ani, “un cimitir vestit al orasului in care isi dormeau somnul de veci boierii din zona si alti oameni bogat”, dupa cum sustine istoricul Eugen Sendrea.
Intre acestia, la loc de cinste se afla mormintul lui Ionica Tautu, autorul proiectului primei constitutii romanesti, denumita a “carvunarilor”. Au invadat insa buldozerele si excavatoarele comunistilor care au facut una cu pamintul intregul cimitir. Fara a tine cont de vechimea si importanta acestor spatii sacre pentru comunitate, au fost ridicate blocuri si brodite strazi.
Revenind la biserica, datorita noilor conditii impuse de evolutia demografica, prin eforturile enoriasilor, cu acordul autoritatilor si sub indrumarea preotul paroh Vlad Ungureanu au fost realizate numeroase lucrari de restaurare si innoire.
”Ajutati de Primaria municipiului Bacau, de citiva sponsori si, binenteles de enoriasii parohiei noastre, am reusit in ultimii ani sa efecutam lucrari de extindere. De asemenea, s-a marit holul de la intrare, s-a extins si s-a modernizat luminararul, a fost ridicata o capela mortuara, a fost schimbata timplaria veche din interior, a fost refacut acoperisul, a fost schimbata dusumeaua, a fost inlocuita catapeteasma, si intreaga arhitectura peisagistica”, ne-a explicat parintele Ungureanu, care ii asteapta pe toti bacauanii sa ia parte la bucuria duhovniceasca a acestei parohii deosebite din urbea noastra.
Astazi la biserica Sfintul Ioan din Bacau, alaturi de preotul paroh Vlad Ungureanu, mai slujesc preotul Popa Nicolae, preotul Eduard Ungureanu si preotul Popescu Marius.
Lasă un răspuns