– un Trabant gata sa ajunga la fier vechi a fost transformat de pompierii onesteni in autospeciala de interventie – proiectul a durat doi ani, iar masina mai trebuie acum inscrisa la Primarie sa poata circula in Onesti – ideea i-a apartinut col. Ioan Mihalache, in timpul unei vizite in Germania, iar „Bucsa” face parte din programul de prevenire a incendiilor in rindul copiilor
„Bucsa” este cel mai nou membru al Detasamentului de Pompieri Onesti. A fost un Trabant vechi, gata sa ajunga la fier vechi, dar salvat in ultima clipa de pompierii onesteni si transformat intr-o miniautospeciala de interventie. Intreg proeictul a durat doi ani, iar seful lui a fost colonelul Ioan Mihalache, ajutat de o intreaga echipa, care a muncit in timpul liber pentru a-i bucura pe cei mici.
„Inainte de 2009 am fost la o actiune de voluntariat pe situatii de urgenta in Germania. Acolo erau zilele land-ului si a fost prezentanta o masinuta pentru copii de 4-5 ani. Imediat mi-a incoltit ideea si am zis ca vom face si noi asa ceva la Onesti.
Am prezentat proiectul colegilor, conducerii Inspectoratului si toti au fost de acord. Ideea este de a atrage copiii pentru ca noi derulam numeroase campanii de informare si prevenire a incendiilor in gradinite si scoli, pina la clasa a VIII-a si nu numai”, a declarat colonelul Ioan Mihalache. Bucsa are ca princpal scop sa ii atraga pe copiii si sa fie mai usor educati si intr-un mod cit mai placut pe linia prevenirii si stingerii incendiilor.
Prezentarea oficiala s-a facut pe 12 septmebrie cu ocazia Zilei Portilor Deschise la Detasamentul de Pompieri Onesti. Imediat a fost invadat de zeci de copii care s-au pozat cu el. Urmatorul pas al onestenilor este sa faca si patru – cinci costumase de pompieri si casti, pentru ca prezentarile facute celor mici sa fie cit mai pe gustul lor.
Bucsa este functional si oricind poate stinge un incendiu
Pentru proiect era nevoie insa de piesa importanta, suportul, masinuta. Asa ca pompierii onesteni au inceput sa caute solutii. „Un coleg ne-a spus ca are o cunostinta cu un Trabant pe care vrea sa il duca la fier vechi.
A vorbit cu acea persoana si a fost de acord sa ni-l dea noua. Imediat ne-am apucat de treaba. Am gasit sprijit la agenti economici din oras care ne-au ajutat cu materialele necesare. Dupa doi ani, Bucsa este perfect functional.
Mai trebuie sa il inscriem la Primarie ca miniautospeciala de interventie, sa putem circula cu el in oras”, mai spune colonelul Mihalache. Fata Trabantului a ramas asa cum era la inceput. In spate insa a fost adaptat dupa noua destinatie: i s-a montat un rezervor de apa de 120 de litri si doua butelii de aer care asigura presiunea.
Are trei parti de lucru cu apa: una pe turela si doua in laterale, cu furtun de tip D. Nu au fost uitate luminile si sistemul de alarmare.
Motorul a ramas cel de la vechiul trabant. Dupa ce miniautospeciala a fost terminata, echipa s-a gindit si la un nume.
„Am vrut sa ii dam un nume care sa aiba priza la copii. Ceva ca in personajele de desene animate. Asa am ajuns la Bucsa, un fel de erou care stie sa faca de toate, care se pricepe la orice”, a precizat seful de proiect.
Bucsa a putut fi realizat cu ajutorul echipei de pompieri onesteni: col. Ioan Mihalache, plutonier adjutant Ioan Hoha, plutonier adjutant Adrian Andone, plutonier major Adrian Popa, plutonier major Sorin Puscasu si plutonierii Florin Tanga, Marius Farcas, Danut Surdu, Florin Soare, Cristinel Mihaila si Horatiu Carasel.
Corneliu Maxinoiu a zis
…merita citit…
tudor a zis
Felicitari! Oameni cu initiativa. Bravo!
gaby a zis
SUPER!!! SUNTETI TARI!!!! E ATAT DE DRAGUT SI SIMPATIC. SI MAI E SI UTIL!!!!FELICITARI, IMI PLACE CAND ROMANII SE TREZESC LA VIATA!!!!!
Mr. Euss a zis
Cum sa pui sigla Mercedes pe un Trabant? ! Cat de cocalar poti sa fi?!