Municipiul Bacău mai primește o recunoaștere europeană, iar alegerea primarului Romeo Stavarache a avut la bază contribuția lui ca raportor CoR pe Fondul de Coeziune și proiectul de reabilitare termică a blocurilor.
Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, a fost ales vicepreședinte al Comitetului Regiunilor (CoR), în cadrul ultimei sesiuni plenare a forului aleșilor locali europeni, ce a avut loc între 8 și 10 octombrie, la Bruxelles. Alegerea primarului Stavarache vine ca o recunoaștere a activității sale în calitate de raportor din partea Comitetului Regiunilor pentru Fondul de Coeziune 2014 – 2020, postură din care a militat pentru finanțarea din Fondul de Coeziune a reabilitării termice a blocurilor. Amendamentul Stavarache a fost votat în unanimitate de membrii CoR. „Mă onorează această funcție, iar activitatea mea în Comitetul Regiunilor va fi și mai intensă. Îmi propun o colaborare mai strînsă cu reprezentanții Guvernului României și cu membrii români din Parlamentul European. Autoritățile locale trebuie să fie parteneri reali în procesul de realizare a acordului de parteneriat între Comisia Europeană și Guvernul României. Am spus mereu că regiunile și orașele nu sînt suficient consultate în luarea deciziilor privind proiectele de infrastructură, deși joacă un rol major în planificarea teritorială”, a declarat Romeo Stavarache. Mandatul de vicepreședinte al Biroului Comitetului Regiunilor este pentru o perioadă de doi ani și jumătate.
Bacăul, alături de mari orașe europene
Administrația publică românească mai este reprezentată în Biroul CoR și de Ion Prioteasa, președinte al Consiliului Județean Dolj, în calitate de membru. Prin alegerea lui Romeo Stavarache, comunitatea băcăuană va fi alături de alte mari orașe din Europa la realizarea noilor politici ce vizează agenda urbană și finanțarea strategiilor locale, puse în practică prin fondurile europene. Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. CoR are 344 de membri din toate cele 27 de state ale UE, iar rolul organizației este de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al Uniunii și de le informa cu privire la politicile comune. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligația de a consulta CoR în domeniile politice care privesc regiunile și orașele. Din Fondul de coeziune sînt finanțate proiecte mari de infrastructură de transport și de mediu, de regulă de peste 50 de milioane de euro, în țările mai puțin dezvoltate ale UE, al căror Venit Național Brut se află sub 90% din media Uniunii Europene.
Ștefan POPA
Lasă un răspuns