Scriitorul Cezar Ivanescu s-a stins din viata in urma unui stop cardio-respirator, joi, 24 aprilie, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti, unde fusese transportat dupa ce, cu o zi inainte, fusese internat pentru investigatii amanuntite la Spitalul de Urgenta Bacau.
Declaratii oficiale care sa indice motivul exact al internarii poetului in unitatea bacauana nu am reusit sa obtinem, insa, se pare ca a fost operat la o clinica privata din Bacau. Singura confirmare a faptului ca Ivanescu a fost spitalizat aici a venit din partea purtatorului de cuvint al SJU Bacau, Natalia Jicmon.
„A fost internat la noi, in stare foarte grava. S-a luat decizia de a-l transporta la Bucuresti unde, din pacate, s-a stins din viata”, a spus aceasta. Se pare ca Ivanescu a fost operat miercuri la Bacau însa, ca urmare a unei complicatii survenite dupa interventie, a fost transportat de urgenta cu elicopterul in Capitala, unde, joi dupa-amiaza a incetat din viata, la virsta de 66 de ani. Poetul a fost inmormintat ieri, 29 aprilie, la Iasi, in Cimitirul Eternitatea.
„Moartea lui Cezar Ivanescu este o pierderea grea pentru scrisul contemporan. L-am cunoscut, am fost apropiati, vorbesc de un mare poet al carui nume va ramine cu siguranta tiparit in dictionarul literaturii romane”, a marturisit scriitorul Calistrat Costin, presedintele Uniunii Scritorilor din Romania, filiala Bacau. Cezar Ivanescu s-a nascut la data de 6 august 1941, la Birlad.
Debutul literar a avut loc in 1959, la revista Luceafarul, de-a lungul vietii scriitoricesti primind numeroase premii, printre care Marele Premiu al Festivalului National de Poezie de la Iasi – 1968, Premiul Uniunii Scriitorilor in 1992, Premiul de poezie „Mihai Eminescu” al Academiei Romane in 1983 si Premiul National de poezie «Mihai Eminescu» in 2000.
Anonim a zis
operatia a fost una programata si banala de hemoroizi efectuata la insistenta nepoatei sale, Carina Ribac, medic in Bacau, la Clinica Palade unde scriitorul a platit bani grei, cat pentru servicii efectuate in Occident.
De acolo a fost plasat in stare foarte grava la Spitalul Judetean Bacau cu diagnosticul de embolie pulmonara, fara a fi anuntat un centru medical universitar, cu dotari corespunzatoare, fara a-i fi anuntata familia etc.
mircea a zis
Acest medic Palade are un comportament inuman. La un onorariu de 1000 euro pentru o operatie banala de hemoroizi doreste ca intreaga raspundere penala, morala si in fata lui Dumnezeu sa-i apartina pacientului. Domnilor dar daca un bucatar face o ciorba execrabila nu vi se pare normal sa o refuzati? Daca un croitor va croieste un costum cu 10 numere mai mare, nu vi se pare normal sa nu-l purtati? Vi se pare logic, normal, moral sa fiti obligati sa consumati o ciorba stricata sau sa purtati un costum cu 10 numere mai mare? Atunci cum poate spune un medic ca un pacient a semnat si este raspunderea lui? Este raspunderea medicilor, in medicina ca in in drept, se judeca dupa prejudicii. Pacientul nu este Dumnezeu si nici medium, un medic dupa efectuarea unui numar de analize standard preoperator decide daca un pacient este operabil sau nu. Daca un pacient vine la un medic si-i cere, chiar si contracost si contrasemnatura, sa-i taie capul si daca medicul face asta, actul medicului se numeste CRIMA, NU ACT MEDICAL. SI nu omori un pacient doar pentru ca vrei sa-i scoti o masea. Scopul nu este un pacient mort, dar cu o dantura perfecta, ci un pacient in viata chiar daca cu o dantura precara. Carina Ribac are la randul ei un cabinet particular in Bacau. Doctorul Palade a lucrat pana anul trecut la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Asadar lucrurile se leaga intr-un joc al mortii. Cum e posibil ca o interventie sa fie tinuta la secret? Ce este secret aici si de ce? Se continua seria mortilor secrete, suspecte din literatura romana: Eminescu, Labis, Cezar Ivanescu. Nepoata maestrului ar trebui intervietata, cum s-a simtit maestru Cezar Ivanescu, a stat langa domnia-sa dupa operatie, dar la Spitalul Judetean de Urgenta l-a vegheat? A luat legatura medicul Carina Ribac cu spitale din Iasi, cu medici buni, a incercat sa-si salveze unchiul? Ce a facut de fapt Carina Ribac in tot acest timp, in aceste zile in care Cezar Ivanescu a zacut zbatandu-se intre viata si moarte pe un pat de spital? De ce l-a dus la Bacau, de ce a dorit ca acest pacient sa fie operat neaparat, cu toate ca era evident ca stare medicala a maestrului Cezar Ivanescu era una care ar fi impus operatorie cu anestezie generala ar fi impus amanarea operatiei pana la stabilizarea pacientului. Cezar Ivanescu va ramane in istoria literaturii romane, alaturi ii va ramane si moartea tragica, misterioasa, anormala. Pentru a spulbera toate suspiciunile ar trebui ca institutiile statului sa se autosesizeze, sa fie demarata o ancheta. Una de natura penala si una de natura medicala. Este important cum a murit un geniu, istoria va consemna ultimele lui zile, clipe, oameni care l-au intalnit, telefoane date, mesaje etc. Palade: „Am avut consimtamantul lui, d-l Ivanescu a semnat pentru operatie si si-a asumat, astfel, toate riscurile.” spune Palade, nu zau, domnule Palade?