Atmosfera din Sala Sporturilor a fost și mai frumoasă decât la prima manșă, deși acest lucru nu părea posibil, sâmbătă publicul fiind la superlativ. Scorul din ziua precedentă a făcut ca Știința și Ystads să joace cel mai bun handbal de care sunt în stare. A fost un meci crâncen disputat, care a dat emoții celor 1400 de spectatori. Știința a câștigat cu greu, dar victoria este cu atât mai frumoasă și a fost sărbătorită ca atare de toată lumea, mai puțin de suedezi.
Pentru formația băcăuană este deosebit de onorantă pătrunderea în turul 3 al EHF, acolo unde vor apărea pe tablou și extrem de puternicele echipe din Germania, Spania și Franța. Vom mai avea la Sala Sporturilor cel puțin un meci de poveste în EHF. Mai mult decât atât, în această dublă cu Ystads, Știința a consacrat definitiv doi handbaliști: Grigoraș – care credem că va fi portar al reprezentativei, și Ghiță – care și-a consolidat postul de inter-dreapta. Acești doi jucători au ținut în viață Știința în manșa a doua contra lui Ystads.
Ghiță a tras aseară la portiță
Meciul a început în vacarm, cu Știința marcând repede două goluri. Părea că se jucase calificarea după numai două minute, dar scandinavii erau de altă părere. Apărându-se atent, oaspeții au recuperat două mingi și au declanșat contrătacuri necruțătoare. Apoi au dat drumul la combinații iuți pe pozițional și au angajat excelent pivotul. Ystads a trecut la conducere și a avut mai tot timpul partidei un gol sau două avantaj. În min. 27 a fost chiar un moment psihologic, la 9-7: suedezii se puteau desprinde la trei goluri, dar Grigoraș a fost magnific între buturile Științei. Paradele sale au permis atacuri băcauane, transformate în gol.
Astfel, Ystads trebuia s-o ia de la capăt după pauză. Repriza secundă a început ca prima, cu băcăuanii marcând de două ori. Din nou, suedezii au recuperat și au trecut la conducere. Cele două apărări funcționau ceas, blocajele erau dure, un pic peste limita regulamentului, iar arbitrii semnalizau permanent pre-pasiv. Nici pe contraatac sau din lovituri de la 7 m nu s-a încris decât rare ori, replierile în apărare fiind prompte.
Enervați de propria lor ineficiență, jucătorii celor două echipe își pierduseră stăpânirea și adresau reproșuri celor doi gemeni bosnieci. Ystads s-a desprins în câteva rânduri la două goluri diferență, dar, enervant pentru scandinavi, când românii păreau să nu mai aibe soluții ofensive, Ghiță înscria cu regularitate de la 9 m, ridicând publicul în picioare. În min. 48 era 17-16 pentru Știința și credeam că gazdele nu mai pot scăpa calificarea. Dar în cinci minute Ystads marcase de trei ori și amenința cu desprinderea. Au ieșit din nou la rampă Ghiță și Grigoraș, primul cu artileria, celălalt cu antiaeriana.
Și s-a făcut 20-20. În disperare de cauză, suedezii scot portarul și introduc un jucător de câmp, dar pierd mingea și Manea înscrie de la 25 m în poarta goală. Din acel moment, calificarea a fost sigură, dar nu numai atât. Ystads și-a jucat ultima carte, apărându-se avansat om la om, iar Știința a profitat de spațiile mai largi, a postat „partizani” pe semicerc și a înscris. Era 23-21, deci și victorie, nu doar promovare în turul 3! Scandinavii au mai marcat o dată, ca niște adevărați vikingi, care mor luptând. Ce frumos!
* Marcatori
– Știința: Ghiță 10, Rotaru 5, Da Silva 4, Bondar 1, Iancu 1, Manea 1, Ramba 1;
– Ystads: Bager 5, Gottfridsson 5, Seifert 4, Hammarstrand 3, Martinsson 3, Hugosson 1, Nilsson 1.
* Eliminări de 2 min / 2-1 / Da Silva, Ramba – Andersson.
* Declarații după meci
– Mats Engblom, antrenor Ystads: „A fost un meci strâns, cu tensiune și final imprevizibil. Cred că din nou nu ne-am concentrat suficient, astfel încât să putem răsturna scorul din prima manșă. Punctul tare al Bacăului a fost numărul 13 (Ghiță – n.r.), un jucător pe care l-am blocat bine în primul meci, dar care a înscris de multe ori astăzi. De asemenea, cred că arbitrii au fost cam îngăduitori, permitând Bacăului faulturi dure, de la piept în sus, pentru care se puteau dicta eliminări. E greu să joci într-o țară străină, contra unor adversari atât de mult susținuți de public. Dacă se juca manșa secundă în Suedia, cu siguranță aveam șanse mult mai mari de calificare”.
– Sebastian Seifert, căpitan de echipă Ystads: „Adversarii noștri au meritat calificarea. Noi am dat tot ce-am putut, am jucat cel mai bun handbal. Numărul 13 era un jucător despre a cărui valoare eram avizați și pe care l-am anihilat în primul meci, dar care a fost astăzi prea rapid în execuții și ne-a marcat multe goluri. Din nou publicul a fost zgomotos, atmosfera mobilizantă. Este o plăcere să joci într-o astfel de sală. Nu pot spune că suntem prieteni, dar ne-am cunoscut și apreciat și le doresc adversarilor noștri un parcurs cât mai lung în EHF, să ajungă măcar în faza grupelor”.
– Eliodor Voica, antrenor Știința: „Felicit echipa suedeză pentru modul în care a luptat și pentru frumusețea handbalului prestat. Cred că noi am avut astăzi mai multă șansă decât adversarii noștri. Îmi felicit și jucătorii pentru dăruire și mulțumesc publicului, care astăzi a fost al optulea nostru jucător. Toată lumea l-a evidențiat pe Cristi Ghiță, pe bună dreptate. Eu cred că în aceeași măsură ar trebui apreciați toți ceilalți jucători. Ceea ce a început Cristi să învețe în această perioadă este că performanța se face cu durere. Suedia exportă masiv jucători, ceea ce România n-a mai făcut de ani buni, iar asta a contat. Dacă este o surpriză că am eliminat o echipă din Suedia? Eu zic că astfel de surprize vor mai fi, deoarece handbalul românesc e în creștere de valoare. Să nu se creadă că emit această judecată din poziția subiectivă de selecționer și că mi-am pierdut firul de împământare. Vrem un parcurs cât mai lung în EHF, iar pentru asta cred că ar fi bine să nimerim în continuare cu adversari mai de talia noastră, nu cu echipe din Germania, Spania sau Franța. Dar nu neapărat cu Odorhei, pentru că ar fi bine să avem două echipe în faza grupelor”.
– Cristian Ghiță, golgeterul meciului: „A fost un meci greu, deoarece echipele se cunoșteau bine după primul meci și apărările au fost mai exacte. Ne bucurăm pentru calificare și ne dorim un parcurs cât mai lung în EHF și evoluții bune în campionat. Da, azi m-am accidentat la un moment dat, dar a trebuit să mă ridic și să continui. Nu este timp pentru durere”.
– Dragoș Luchian, viceprimarul municipiului Bacău: „A fost o victorie extraordinară și îi felicit din inimă pe acești băieți care au făcut atâția oameni fericiți. Ei au demonstrat că investițiile pe care CL le-a făcut în echipa de handbal au meritat. Cred cu tărie că Știința ne va mai oferi astfel de seri magice și sunt sigur că într-un viitor nu prea îndepărat noua sală de 6000 de locuri va fi neîncăpătoare pentru publicul ce va dori să ia parte la marile succese ale acestei formații”.
* Celelalte rezultate din Cupa EHF: Odorhei (ROU) – Beșiktaș (TUR) 40-33, Kristianstadt (SWE) – Eskilstuna (SWE) 24-22; Kumanovo (MKD) – Snezinsk (RUS) 27-26, Volendam (NED) – Koper (CRO) 31-32, Mielec (POL) – Holsterbro (DEN) 29-26, Tatabanya (HUN) – Elverum (SUI) 23-27, Permskie (RUS) – Thun (AUT) 38-32 și 28-32; Benfica (POR) – Tirol (AUT) 32-20, Kolding (DEN) – Lovcen (MNE) 34-17și 32-31; Nasice (CRO) – Brest (BLR) 30-31, Vardar (MDK) – Lovosice (CZE) 36-19, Vojvodina (SRB) – Balatonfuredi (HUN) 29-25, Zaporoje (UKR) – Hafnafjordur (ISL) 30-25 și 28-22), Știința Municipal Dedeman Bacău (ROU) – Ystads IF (SWE) 28-24 și 23-22.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns